Annons

Nascar förbjuder tv-spelstricket

Ross Chastains manöver på Nascarbanan slog alla med häpnad. Men ingen lär försöka att upprepa bedriften – för nu förbjuds tv-spelstricket.
Bilsport • Publicerad 2 februari 2023
Ross Chastain under loppet i Martinsville förra året.Foto: Chuck Burton/AP/TT

Ross Chastain låg tia inför sista kurvan på banan i Martinsville i USA i oktober. Han behövde en fjärdeplats för att gå vidare till slutspelet i Nascar.

Han gjorde en chansning, tryckte pedalen i botten och skrapade sig längs med banans ytterkant genom kurvan och tog sig upp till en fjärdeplats.

Annons

Han berättade efteråt att han inspirerades av det gamla Gamecubespelet "Nascar" från 2005, som han och hans bror spelade massor som unga. Tricket, som kallas wall-ride på engelska, var ett inte helt ovanligt sätt att ta sig förbi konkurrenterna i spelet.

Men tricket – som fick stor uppmärksamhet världen över när Chastain genomförde det – lär inte upprepas på verklighetens banor. Nascar har inför årets säsong förtydligat sina regler, och säger till stallen att man hädanefter kommer att tolka manövern som ett regelbrott mot säkerhetsregler, med tidsstraff som följd.

"Sedan slutet av säsongen har vi arbetat med förarna och stallen för att diskutera det bästa sättet att följa/tolka regeln för 2023, och vi tror att det här är rätt tolkning för säkerheten av våra tävlande framöver", skriver Nascar enligt sajten Motorsport.com.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons