Newcastles kris växer – City ny serieledare

Inte en seger sedan den 12 december. Newcastle sjunker allt djupare ner i fotbollsträsket efter ännu en förlust, 1–2 hemma mot Leeds, i Premier League.
Mycket högre upp i tabellen är Manchester City ny serieledare efter en utklassningsseger, 5–0 mot West Bromwich.
Fotboll • Publicerad 26 januari 2021
Newcastles Jonjo Shelvey illustrerar lagets tunga form.
Newcastles Jonjo Shelvey illustrerar lagets tunga form.Foto: Stu Forster/AP/TT

Efter 2–1-segern mot just West Bromwich i början av december har Newcastle inte vunnit på elva matcher. Nio av dem har varit i Premier League, och efter tisdagens 1–2-förlust dras snaran åt kring tränaren Steve Bruce ytterligare.

– Den här ligan är krävande och under stundom grym. Jag vet inte om jag någonsin under de senaste 20 åren har upplevt en sämre svit, sade Steve Bruce till AFP efter matchen.

Raphinha gav gästande Leeds ledningen i den 17:e minuten efter en spelvändning enligt skolboksmodell, där brasilianen till slut fick bollen och från mitten av straffområdet placerade in 1–0.

Markeringsmiss vid segermålet

Newcastle jobbade sig tillbaka in i matchen och tidigt i den andra halvleken kom kvitteringen, när Miguel Almirón tryckte in bollen efter att ha blivit frispelad.

Men glädjen blev kortvarig. Fyra minuter senare såg Raphinha det som ingen i Newcastleförsvaret noterat, nämligen att Jack Harrison smugit sig till en omarkerad position i straffområdet. Den eleganta lyftningen friställde Harrison, som tackade för framspelningen genom att dunka in 2–1 i det bortre hörnet, vilket i förlängningen gav tre poäng till Leeds.

Newcastle är 16:e i tabellen och har sju poäng ner till Fulham på nedflyttningsplats. Fulham har dock spelat två matcher färre.

West Ham bäst i London

I den andra sidan av tabellen klättrade Manchester City förbi lokalrivalen Manchester United och upp till första plats. City hade inga som helst problem att sopa undan nästjumbon West Bromwich, och bortasegern sattes till slut till 5–0.

Även West Ham imponerar i toppen. Borta mot Crystal Palace kom fjärde raka segern i ligan, 3–2, och West Ham är trots den hårda konkurrensen Londons bästa lag just nu, som fyra i tabellen. Upp till serieledande City har man sex poäng.

– Stämningen i omklädningsrummet är underbar och vi har så otroligt mycket självförtroende just nu, sade tvåmålsskytten, tjecken Tomas Soucek.

En annan Londonklubb som haft en desto kämpigare säsong verkar också vara rejält på gång. Arsenal upplevde en mardrömshöst men har verkligen kommit i gång på slutet. Borta mot Southampton kom femte trepoängaren på de sex senaste ligamatcherna, och 3–1-segern var också en skön revansch från förlusten mot samma lag i FA-cupen häromdagen.

Mikel Artetas mannar är nu åtta i tabellen, elva poäng bakom Manchester City.