Annons

Newcastles nya ägare sparkar Bruce

Managern Steve Bruce lämnar Newcastle.
Spekulationerna om att hans tid i klubben snart var över satte igång omedelbart efter att klubben fått saudiska ägare.
Vem som på sikt tar över efter Bruce är oklart.
Fotboll • Publicerad 20 oktober 2021
Steve Bruce under en ligamatch förra säsongen. Arkivbild.
Steve Bruce under en ligamatch förra säsongen. Arkivbild.Foto: Clive Rose/AP/TT

Enligt ett uttalande från Newcastle, som för två veckor köptes av ett saudiskt investmentbolag, är parterna överens om att gå skilda vägar.

I takt med att resultaten uteblivit har Bruce hamnat under allt större press. I och med det kontroversiella ägarbytet – som gör Newcastle till Premier Leagues rikaste klubb – var hans framtid mer eller mindre avgjord.

Annons

Bruce ses inte som mannen att föra klubben framåt och uppåt, men han fick stanna för att göra sin tusende match som manager i helgen, 2–3-förlusten mot Tottenham.

Bruce sade efter ägarbytet att han skulle förstå om han blev utbytt. På klubbens hemsida säger han:

"Jag är tacksam mot alla involverade i Newcastle United för möjligheten att leda denna unika fotbollsklubb. Jag vill särskilt tacka tränarstaben, spelarna och ledarstaben för deras hårda arbete. Det har varit upp och ned, men de har alla gett allt i svåra stunder och ska vara stolta över sina ansträngningar."

Graeme Jones tar tills vidare över Bruce jobb, närmast mot Crystal Palace borta på lördag.

Spekulationerna om vem som leder klubben på sikt har varit omfattande den senaste tiden. Romas tidigare tränare, portugisen Paulo Fonseca, är ett namn som nämns flitigt i brittiska medier.

De nya ägarna har lovat att lägga stora pengar på nyförvärv när transferfönstret öppnar i januari.

Landslagsbacken Emil Krafths framtid i klubben kan påverkas av den spelaromsättning som väntar. Han har den här säsongen fått sporadiskt med speltid.

Bakgrund: Newcastle-affären

För två veckor sedan såldes Newcastle till konsortiet PIF, PCP Capital Partners och RB Sports & Media. 80 procent ägs av den saudiska statliga investeringsfonden PIF, de övriga två företagen äger 10 procent vardera.

De nya ägarna betalade enligt uppgift över 3,5 miljarder kronor för klubben, som de senaste 14 åren har ägts av Mike Ashley, som varit illa omtyckt.

Affären skedde trots kraftiga protester från Amnesty International. Människorättsorganisationen menar att affären är ett typiskt exempel på ”sportswashing” och vill se regeländringar i Premier League.

Central i debatten är den saudiske kronprisen Mohammed bin Salman, som är ordförande i PIF. Han har av den amerikanska underrättelsebyrån CIA pekats ut som ansvarig för mordet på den saudiske, regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi på Saudiarabiens konsulat i turkiska Istanbul 2018.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons