Annons

"Norge har extremt mycket att förlora"

Tomas Axnér coachar den viktigaste matchen i sitt liv. I kampen om OS-brons tycker han att Sverige slår ur underläge.
Handboll • Publicerad 7 augusti 2021
Tomas Axnér har lett handbollslandslaget till oväntade framgångar i OS. Nu återstår bara en bronsmatch mot Norge.Foto: Henrik Montgomery/TT

Många såg Norge som klar guldfavorit – en final mot Frankrike var ingen högoddsare.

Men norskorna förlorade semifinalen mot ryska laget och ställs nu mot Sverige.

Annons

Sveriges förbundskapten Tomas Axnér, som redan nu är historisk med det svenska landslagets OS-framgångar, imponeras av norskornas stabilitet och snabbhet.

– Vi måste vara på hugget hela tiden, det går fort och de kommer igen och igen och igen. Det gäller att ha fokus och orka, inte tappa koncentration och positioner på planen.

Slog ut Sverige två gånger

Norge har, bortsett från OS i Aten 2004, varit topp fyra i samtliga olympiska spel sedan 1988. Två guld har det blivit, i London och i Peking.

Norge har vunnit sex av åtta mästerskapsmatcher mot Sverige på 2000-talet. Det var också Norge som slog ut Sverige i OS-kvartsfinal i både Peking och Rio.

Tomas Axnér om hur Sverige ska lyckas pressa favoriten:

– Jag tror att mycket handlar om att ta dem till en punkt där det blir jobbigt för dem, och den punkten kommer kanske inte i minut 50 utan kanske i minut 55, där de helt plötsligt i slutet av matchen har mycket att förlora.

Sverige kommer in som underdog, tycker han.

– Vi har allt att vinna i den här matchen och Norge har extremt mycket att förlora, om man pratar om rivalitet mellan länder och position inom världshandbollen och vad de hade för mål med den här turneringen kontra oss.

Såg matchen igen

Den viktiga linjespelaren Linn Blohm håller med. Hon har brutit ihop och kommit igen efter semifinalförlusten mot Frankrike, där hon fick rött kort efter tre utvisningar. Hon berättar att hon såg matchen en gång till i efterhand för att försöka lära sig något. Plågsamt?

– Ja, men så är det ibland. Men det är också lärorikt, man lär sig av sina misstag.

Annons

TT: Hur ska det bli att möta Norge?

– Det kommer att bli extremt tufft, säger Blohm och fortsätter:

– De är besvikna samtidigt som vi aldrig har varit i den här situationen förut, och jag hoppas väl att det är till vår fördel samtidigt som de kommer att vara extremt revanschsugna, de vill inte heller åka hem tomhänta.

"Jag är från Island"

Norges förbundskapten Thorir Hergeirsson:

– Vi vill åka härifrån med en medalj. Sverige är den stora överraskningen i OS. De har spelat fenomenalt. Förlusten mot Frankrike berodde kanske på att de saknade erfarenhet av så stora matcher. De är väldigt bra och vi måste spela på topp.

Han känner egentligen inget särskilt med att möta Sverige.

– Jag är från Island. Jag har inga speciella känslor gentemot Sverige annat än att jag gillar alla handbollsmänniskor från Sverige som jag känner.

Fakta: Mästerskapsmatcher mot Norge på 2000-talet

OS i Peking 2008. Sverige förlorade mot Norge i kvartsfinal med 31-24. Norge tog sedan hem guldet och Sverige slutade åtta efter placeringsmatcher.

EM 2010. Sverige vann mot Norge i mellanrundan. Lagen möttes sedan igen i finalen och där förlorade Sverige med 20-25.

OS i London 2012. Sverige mötte Norge i andra matchen i gruppen, förlust med 21-24.

EM 2012. Förlust mot Norge med 25-28 i mellanrundan. En vinst hade tagit Sverige till EM-semifinal.

OS i Rio de Janeiro 2016. Förlust i kvartsfinalen mot Norge med 20-33, Sverige blev både utklassat och utspelat.

VM 2017. Vinst i gruppfinalen mot Norge med 31-28, troligen Sveriges bästa match i turneringen. Sverige åkte ut i semifinal mot Frankrike, som sedan vann finalen mot just Norge.

EM 2018. Sverige förlorade mot Norge i matchen om femtepris. Det blev en stor förlust, 29-38.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons