Annons

Norge segrade i Vasaloppet

Det blev norsk dubbelseger i Vasaloppet. Årets segrare heter John Kristian Dahl, som hann upp landsmannen Audun Laugaland en kilometer före målgång. Tvåa kom Johan Kjölstad och Jörgen Brink blev trea.
Sport • Publicerad 2 mars 2014
John Kristian Dahl , Norge , årets vinnare av Vasaloppet kommer i mål i Mora.
John Kristian Dahl , Norge , årets vinnare av Vasaloppet kommer i mål i Mora.Foto: 

John Kristian Dahl hade mest krafter kvar när Vasaloppet avgjordes under sista kilometern. Landsmannen Audun Laugalands stora försprång åts in.

- När det var ett par kilometer kvar tänkte jag att nu får det bära eller brista. Jag såg att Laugaland var sliten och att jag närmade mig snabbt. Det här är stort, det största man kan vinna som långloppsåkare, sade John Christian Dahl.

Annons

Vid tidskontrollen i Hökberg efter 71 kilometer av Vasaloppet ledde fortfarande norrmannen Espen Harald Bjerke. Försprånget var 1,26 till den stora klungan, med bland andra svenskarna Jörgen Brink, Daniel Tynell, Jerry Ahrlin och Jens Eriksson. Där fanns också många starka norrmän, bland andra fjolårssegraren Jörgen Aukland.

I damtävlingen leder norskan Laila Kveli, som vann ifjol. Kveli är 1,09 före Britta Johansson Norgren och Annika Löfström.

Klockan 07.42 checkade hockeyprofilen Peter Forsberg in till Vasaloppsstarten i Sälen.

- Det här ska bli kul, sade Forsberg, som var på ett strålande humör när han tog plats i startfållan. - Jag har tidigare åkt Marcialonga och nu tyckte jag det skulle vara en rolig grej att också åka Vasaloppet, sade Forsberg, som dock var bekymrad över vinterns skidträning. - Vi har ju inte haft så mycket snö, därför har jag bara åkt fem mil skidor i vinter. Men med ett positivt humör ska jag nog komma fram till Mora, sade Forsberg innan han stakade i väg.

Det blev en historisk start vid Berga by eftersom det inte gick att åka över Å-tjärnen direkt efter startplatsen. Över 50 spår blev bara tolv redan efter någon kilometer. Det blev en propp, men alla tog det med gott humör och dessutom flöt det på bra vid den klassiska vägövergången.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons