Annons

Norsk rapport slår larm: Eländigt på damsidan

Norsk skidåkning är för dålig på damsidan.
Det slås fast i en ny rapport.
Längdskidor • Publicerad 15 oktober 2022
Återväxten bakom Therese Johaug är tunn. Arkivbild.
Återväxten bakom Therese Johaug är tunn. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Therese Johaug har varit en dominant de senaste åren. Men den norska längdstjärnan har avslutat elitkarriären och återväxten bakom henne är tunn.

– Det är ingen kris, men med Maiken (Caspersen Falla) och Therese (Johaug) borta ska man inte bli förvånad om det blir ett krävande år resultatmässigt på damsidan, säger Øyvind Sandbakk till NRK.

Annons

Sandbakk är professor på Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet och lyfter i en ny rapport fram problemen som norsk längdskidåkning på damsidan står inför.

Sandbakk har arbetat med rapporten – som initierades av Norska skidförbundets längdkommitté – sedan i våras. Han pekar på flera sätt för att norsk skidåkning på damsidan ska utvecklas som att exempelvis anställa en sportchef och en vidareutveckling av landslagsmodellen.

– Norsk toppidrott har varit eländig på damsidan och vi har inte varit bra nog. Det finns många medaljer att hämta där, säger Sandbakk.

Rapporten har gjorts av en kommitté med Sandbakk i spetsen och bland annat har även Therese Johaug varit med och bidragit.

– Det är väldigt komplext. För att skapa en bra prestationskultur måste alla bidra, allt från idrottare, till tränare, till ledare – allt. Nu måste vi gå in och titta på vad som har gjorts och vad som behöver göras i framtiden för att bygga upp det. Jag har mycket kunskap som jag vill dela med mig av, sa Johaug till NRK i höstas.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons