Annons

Bjørndalen och Ferry stödjer svensk OS-ansökan

Norska skidskyttelegendaren, och en av tidernas främsta vinterolympier, Ole Einar Bjørndalen stödjer en eventuell svensk OS-ansökan.
– Det hade betytt mycket för Sverige att få det, säger Bjørndalen som får medhåll från Björn Ferry.
Olympiskt • Publicerad 8 februari 2023
Ole Einar Bjørndalen. Arkivbild.
Ole Einar Bjørndalen. Arkivbild.Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Sveriges olympiska kommitté (SOK), Sverige paralympiska kommitté och Riksidrottsförbundet (RF) ska undersöka möjligheterna att söka vinter-OS 2030.

Nyheten kom samtidigt som skidskytte-VM startar i Oberhof.

Annons

– Bara att köra hårt, hoppas de får det och jobbar hårt för att få det, säger Ole Einar Bjørndalen, expert på norska TV 2, till TT.

Norge var senaste nordiska land som arrangerade ett OS – vinterspelen i Lillehammer 1994.

– Det var en stor satsning före och efter och det blev stor nytta av det. Det kom i stort sett bara ut positiva saker av det, säger Bjørndalen som tagit 13 OS-medaljer varav 8 guld.

Bra marknadsföring

Han tycker att de stora kostnaderna kan vara försvarliga med tanke på vad ett OS kan betyda för folkhälsan genom att fler kan börja idrotta.

– Och det är extremt bra för Sveriges vintermarknadsföring, tillägger han.

TT: Norge har varit intresserat av fler OS efter 1994, men har lagt ner ansökningar. Är det inte lika intressant längre med så här stora evenemang?

– Det är mycket politiska och mediestrider när det gäller OS. Så jag hoppas medierna är snälla med den svenska ansökan så att den inte kraschar. Medier kan kontrollera och styra om det ska bli OS i Sverige.

Läge för Sverige

Även svenske skidskyttelegendaren Björn Ferry stödjer ett OS i Sverige – efter att ha varit emot ansökan till vinterspelen 2026 (som gick till Milano/Cortina).

– Det känns som läge att Sverige som land för första gången skulle kunna ha ett OS, säger Ferry.

Ferry, som tog OS-guld i jaktstart i Vancouver 2010, lyfter fram läget i världen med Rysslands krig i Ukraina, som också splittrat idrotten. Sverige är ett av länderna som är tydligt emot att Ryssland ska få tävla i OS så länge kriget pågår.

– Det känns som ett bra läge nu att kliva fram med att vi står för de här värdena, säger han.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons