Annons

Ny succé för Sverige – andraplats i stafetten

Sverige fortsätter plocka pallplatser i världscupen i skidskytte.
När herrstafetten i finländska Kontiolax avgjordes blev det en andraplats.
Skidskytte • Publicerad 6 december 2020
Sverige blev tvåa i världscupstafetten i Finland.
Sverige blev tvåa i världscupstafetten i Finland.Foto: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva/AP/TT

Det har svängt om de svenska skidskytteherrarna under inledningen av världscupen.

Dubbla pallplatser i säsongspremiären och en sensationell seger i lördagens jaktstart (Sebastian Samuelsson) har varvats med en del missar på skjutvallen.

Annons

Söndagens stafett slutade med en andraplats för svensk del. Norge motsvarade förväntningarna och tog hem tävlingen.

Sebastian Samuelsson, som därmed tog sin tredje pallplats på fem starter i Kontiolax, är nöjd med framgångarna han skördat i Finland.

– Jag är glad att jag lyckats ladda om efter i går, det var en omtumlande dag. Men att jag lyckades skjuta om pallplaceringar även i dag och gör det på ett väldigt bra sätt, det är jag väldigt nöjd med, säger han.

"Ingen höjdare"

Sverige låg 28 sekunder efter täten efter det liggande skyttet sedan Peppe Femling tvingats ta tre extraskott. Vid första växlingen var Sverige 39 sekunder efter Norge.

– Det var ingen höjdare, säger Femling till SVT.

Jesper Nelin stod för en stabil insats och var snabbast av alla på den andra sträckan, trots gårdagens vurpa där han fick gevärspipan i bakhuvudet. 28-åringen tog ett extraskott i första skyttet och två i det andra, men tappade en del kraft i den sista backen och växlade som tia.

Martin Ponsilouma gick starkt på den tredje sträckan där han tog sju placeringar och väckte hoppet om en svensk pallplats på nytt.

Sebastian Samuelsson tog hand om den sista sträckan och stod för ett stabilt skytte, vilket ledde hela vägen till en andraplats.

– Det var helt otroligt att tävla i dag och vi gör en jättebra laginsats, så det var superhärligt, säger han.

– Nu ska vi ner till Österrike i morgon och det ska bli väldigt kul. Vi har väl alla chanser att göra jättebra resultat.

Bröderna Bø visade vägen

Annons

Förhandsfavoriterna Norge höll för trycket och tog hem tävlingen efter att Frankrike skjutit bort sig tidigt.

Terjei Bøs snabba skytte och åkning gav norrmännen ett tacksamt utgångsläge inför den sista växlingen där brodern Johannes Thingnes Bø tog över. 27-åringen behövde två extraskott på det första skyttet vilket gjorde att ledningen minskade markant.

Men i det andra skyttet var han felfri och och kunde säkra segern, trots ett stavbrott. Tyskland blev trea.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons