Annons

Krisklubbens besked: Inga nya spelare

Femte raka förlusten för nästjumbon Linköping – och fansen skriker efter nyförvärv för att inte riskera åka ur SHL.
Men några pengar till det finns inte enligt general manager Niklas Persson.
Ishockey • Publicerad 4 januari 2021
Bistra miner. Bert Robertsson och hans Linköping åkte på femte raka förlusten. Arkivbild.
Bistra miner. Bert Robertsson och hans Linköping åkte på femte raka förlusten. Arkivbild.Foto: Anders Bjurö/TT

Linköping åkte på stryk med 1–3 hemma mot Malmö vilket var femte raka förlusten. Målskillnaden på de matcherna: 9–20.

Något som innebär att laget ramlat ned under kvalstrecket – där nästjumbon och jumbon efter grundserien gör upp om sin fortsatta existens i SHL.

Annons

Trots långtidsskada på skyttekungen Broc Little (som kanske inte spelar mer den här säsongen) och med ett målvaktspar (Niklas Lundström och Jussi Rynnäs) som har sämsta räddningsprocenten i SHL sedan säsongen 2005/06 (Timrå) – är det inte aktuellt med några nyförvärv i hopp om att lyfta laget.

– Jag får ofta frågor om det inte kostar ännu mer att åka ur ligan – men för att kunna göra det måste vi ju ha ett lag som spelar där säsongen ut. Och det skulle vi inte ha om vi värvade för pengar som inte finns, då går vi i konkurs, menar general manager Niklas Persson.

"Tillräckligt bra"

Han betonar också att halva säsongen återstår för Linköping, som spelat 26 omgångar i den haltande tabellen.

– Vi har ett tillräckligt bra lag att klara oss ur den här situationen utan några nya spelare. Målet är fortfarande att ta oss till slutspel, det är det vi kämpar varje dag för, säger Niklas Persson.

Efter att ha haft mellan sex-sju ordinarie spelare borta i så gott som varenda omgång den senaste månaden var Andrew Gordon tillbaka mot Malmö. Och nu återvänder även Arvid Costmar – som gjorde succé i junior-VM.

– I mitt jobb känner man alltid en press och det är klart att vi har hamnat i ett utsatt läge. Men det är inte så att jag ligger sömnlös om nätterna av oro. Jag är övertygad om att laget kommer att klättra uppåt. Men det kommer att krävas ett väldigt hårt jobb.

Fruktar inte för sitt jobb

Fansen skriker inte bara efter nyförvärv – utan även ett tränarbyte. Men Bert Robertsson verkar inte så bekymrad över risken att få kicken.

– Man kan inte gå runt och vara orolig för att bli av med jobbet, då blir det nog mer destruktivt. För mig som tränare gäller det att lägga fokus på att hitta mycket energi och lyfta positiva saker till spelarna. Nu hade vi en annan fart och attityd än i de senaste matcherna och det är något att arbeta vidare med, säger han.

Tack vare vinsten har Malmö plockat full pott sex av de åtta senaste omgångarna. Skåningarna ökade därmed avståndet till Oskarshamn under slutspelsstrecket till fem poäng.

– Men det var stundtals ganska slarvigt och i sista perioden handlade det nästan enbart om att freda vårt eget mål. Fler sådana här vinster kan vi nog inte räkna med, säger tränaren Joakim Fagervall.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons