(ny version) Snabb revansch för IFK Ystad

IFK Ystad kom snabbt över förlusten mot H 43 och utklassade fjorårets spöke Skövde med hela 28-19 efter fantastiskt bra spel såväl defensivt som offensivt.
Sport • Publicerad 7 januari 2002

- Att inte ens släppa in 20 mål mot Skövde som väl gjort näst flest mål i serien efter Redbergslid är bra, menade också en mycket nöjd IFK-tränare Jan "Proppen" Karlsson efter storsegern.

IFK Ystad dominerade matchen från allra första början och redan efter nio minuters spel hade "di röe" tillskansat sig en femmålsledning då Urban Wangel gjorde 7-2 på en inspelning av Stian Tönnesen.

Skövde kröp dock lite närmre i slutet av den första halvleken och var så pass nära som 12-10 och 13-11.

Då tryckte emellertid IFK:arna gasen i botten och punkterade definitivt matchen med åtta raka mål då man gick från 13-11 till 21-11.

Men trots tiomålsledning fortsatte IFK att ösa på.

- Skövde bygger sitt spel på kontringar och snabba avslut och vände mot Wasaiterna genom att göra 21 mål i den andra halvleken. Jag var därför mån om att vi inte skulle slå av på takten utan försökte mana på grabbarna även om det kanske var lite onödigt i dag efter som det mångt och mycket handlade om ett självspelande piano. Grabbarna gjorde verkligen en fantastisk match med framför allt ett väldigt bra försvarsspel, menade Proppen nog så riktigt.

Kaupo Palmar, Marcus Ahlm, Urban Wangel och Linus Nilsson utgjorde ett svårforcerat hinder för Skövdes normalt sett starka skyttar som Dawid Nilsson och Vegard Samdahl som nu fick nöja sig med fyra mål vardera.

Och de få skott som slank förbi försvarsmuren tog en storspelande Dan Beutler hand om.

Men också det offensiva spelet fungerade bra. I det uppställda spelet hittade Stian Tönnesen gång på gång tiomålskytten Marcus Ahlm på linjen (vem minns inte den underbara baklängesinspelningen som betydde 2-0) eller så avslutade Kaupo Palmar med sin fruktansvärda bössa.

Men också kontringsspelet var högklassigt.

- I dag tryckte vi på i kontringarna och vågade också slå det där "marginalpasset" som vi inte vågat slå tidigare. Dessutom vann vi de flesta returerna, "50-50-bollarna" de som kan gå antingen hit eller dit. Exempelvis då Linus Nilsson liggande fick tag i en retur och från golvet hittade Fredrik Petersén med en härlig kontringsspassning!

Därmed är vi också inne på kapitlet "genombrott".

För ett sådant kan man nog beteckna Fredrik Peterséns insats denna afton.

Alexander Hansen - som är inne i en motig period för tillfället - fick nog och bytte ut sig själv efter en kvarts spel.

Det öppnande vägen för Fredrik Petersén som spelade resten av matchen och som gjorde det bra. Fredrik antecknades för två påpassliga mål i den första halvleken och hade därutöver ett par fina lägen som han dessvärre brände. Greppsäker och snabb i kontringsspelet.

- Det var skoj för Fredrik som varit tålmodig och väntat på sin tur. Han har jobbat hårt på träningarna men fått lite speltid. Nu fick han spela lite mer och tog tillvara på chansen, berömde "Proppen".

Ett piggt inhopp på den andra kanten gjorde också jämngamle Johan Andersson. Han avlöste Erik Hagelin (som var bra i spelet men som brände på tok för många frilägen) och lobbade bland annat in 26-15 så fort han kom in på plan.

Men ungtupparna får förlåta - planens giganter fanns i nästan hundraprocentige Marcus Ahlm, målvakten Dan Beutler, skytten Kaupo Palmar och finurlige inspelaren Stian Tönnesen.

Marcus Ahlm var inte bara en jätte defensivt utan också en gigant på linjen med bra spärrar och egna avslut. Hans förmåga att ur trängda lägen alltid få tag på läderkulan är enastående och sällan eller aldrig bommar han.

Nu fick han också agera på nio meter där han svarade för ett par distansmål och till och med ett par inspelningar till linjekollegan Urban Wangel

- Vi var missnöjda efter H 43-matcher där H 43 vann rättvist men jag tycker nu att vi fick en skön revansch.

Vilket är roligast, att göra mål från sex meter eller nio?

- Tja, det kvittar. Men just nu är det kanske lite roligare att göra dem från nio meter eftersom det inte blivit så många tidigare.

I Skövde hyllar vi framför allt Mattias Gustavsson på linjen som fick lite luckor när IFK-försvaret koncentrerade sig på Skövdes skyttar. Robert Lechte i målet började också bra men tappade efter hand stinget.

Jan Andersson jan.andersson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.