Annons

Nya speldatum för EM-kvalet

EM-kvalet i fotboll har fått ett nytt spelschema – ihoppusslat av lagen i Sveriges grupp.
Kvalet ska starta i september.
"Det är bra att vi har ett nytt ramverk framför oss för kvalet", säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson.
Fotboll • Publicerad 27 maj 2020
Sveriges Kosovare Asllani och Slovakiens Andrea Horvathova i EM-kvalmatchen i höstas.
Sveriges Kosovare Asllani och Slovakiens Andrea Horvathova i EM-kvalmatchen i höstas.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Tre svenska kvalmatcher, i april och i juni, är sedan tidigare uppskjutna. De, samt de två återstående matcherna, ska spelas under hösten enligt det nya spelschemat.

Lagen i Sveriges EM-kvalgrupp har tillsammans arbetat fram ett förslag till nytt spelschema och nu har det officiellt godkänts av Europeiska fotbollsförbundet (Uefa), skriver svenskfotboll.se. Det innebär att de två hemmamatcherna som låg planerade till septembersamlingen inte kommer att spelas då, utan att ett helt nytt spelprogram arbetats fram i grupp F.

Annons

"Det känns väldigt bra att det här arbetet är klart och att det nu finns en färdig planering för hur kvalet ska tas i mål under hösten – givet att omvärldsläget tillåter det. Nu fortsätter arbetet internt med att planera och arbeta för fina fotbollsupplevelser i höst", säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors till Svenska fotbollförbundets webbplats.

Sverige inleder hemma mot Ungern den 17 september och avslutar borta mot Slovakien den 1 december.

"Det är bra att våra uppskjutna matcher nu är schemalagda till hösten och att vi har ett nytt ramverk framför oss för kvalet. Det ger oss en tydlighet i vårt förberedelsearbete fram mot september när vi vet vilket motstånd vi ställs mot först. Vi ser fram emot att få återuppta landslagsverksamheten igen när det är möjligt", säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Damernas fotbolls-EM i England har flyttats fram ett år, från 2021 till 2022, på grund av att OS och herrarnas EM flyttades från 2020 till 2021.

Fakta: Spelschemat i EM-kvalet

Sveriges matcher:

17 september: Sverige-Ungern (spelplats ej klar)

22 september: Island-Sverige

22 oktober: Sverige-Lettland (spelplats ej klar)

27 oktober: Sverige-Island (spelplats ej klar)

1 december: Slovakien-Sverige

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons