Annons

Ökat stöd för OS i Sverige

Svenskarnas stöd för ett OS och Paralympics i Sverige ökar. Sju av tio vill att Sverige söker vinter-OS 2030 och mer än hälften säger nu att de kan tänka sig att se tävlingarna på plats.
Olympiskt • Publicerad 12 maj 2023
Skidstjärnorna Ebba Andersson och Frida Karlsson i OS-stafetten i fjol.
Skidstjärnorna Ebba Andersson och Frida Karlsson i OS-stafetten i fjol.Foto: Henrik Montgomery/TT

Sverige fick inte vinter-OS 2026 på grund av för dåligt stöd från svenska folket. När nu Sveriges olympiska kommitté (SOK) gör en förundersökning för att eventuellt söka spelen för 2030 visar undersökningar att svenskarnas stöd ökar.

I april svarade sju av tio svenskar att de tycker att Sverige ska söka OS och Paralympics, med förbehållet att spelen ska genomföras på ett hållbart, demokratiskt och kostnadseffektivt sätt.

Annons

Och i en ny undersökning, som gjorts på uppdrag av SOK, Sveriges paralympiska kommitté och Riksidrottsförbundet, säger mer än hälften av svenskarna att de kan tänka sig att följa tävlingarna på plats på arenorna. Och var fjärde svensk kan tänka sig att både se Paralympics och OS på plats.

"Att intresset är så stort för att faktiskt följa våra idrottare i OS och Paralympics på hemmaplan skapar förutsättningarna för att stärka den svenska modellen och fortsätta det arbete som förstudien påbörjat. Tillsammans kan vi få världens största vintersportfest till Sverige 2030", säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann i ett pressmeddelande.

Undersökningen som är gjord av Kantar Public 4-12 april innefattar drygt 3 300 intervjuer.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons