GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Oraklet imponerad av YA-kulstötaren: ”Har klar fallenhet”

YA-sporten fick ett mejl av friidrottsoraklet och tv-kommentatorn A. Lennart Juhlin. Han har sett mini-dokumentären ”Kulstötaren från Hörby” och är imponerad. ”Peter stötte direkt nästan dubbelt så långt som en vanlig normalsvensk som testar kula”, skriver han.
Friidrott • Publicerad 3 augusti 2018

YA:s digitala sommarserie Kulstötaren från Hörby har ännu inte nått in i de fina biosalongerna – men väl i friidrottsoraklet A. Lennart Juhlins dator.

I ett brev till YA skriver han:

”Själva storyn är ju verkligen värd uppmärksamhet! Det som imponerar är faktiskt resultatet. Om en vanlig normalsvensk med ”litet format” testar kula (med seniorernas 7.26 kilo) brukar det bli 6-7-8 meter. Men Peter stötte alltså direkt nästan dubbelt så långt, vilket indikerar klar fallenhet”.

Det var vid Ystadspelen nyligen som YA-medarbetaren Peter Lindgren vann herrarnas kultävling på 12.33 meter. Avsnittet blev också upplösningen på den dokumentär över fyra delar som YA:s sportchef Jan Ohlsson hade gjort på sin kollegas udda satsning.

A. Lennart Juhlin är en av Sveriges, ja, hela världens största experter inom friidrott. Han har kommenterat allt från små lokala ungdomstävlingar till internationella mästerskap som OS och VM. Han har suttit med i internationella friidrottsförbundets regelkommitté och är anlitad som statistiker på svenska friidrottsförbundet.

I mejlet till YA-sporten satte han in Peter Lindgrens prestation i en kontext:

”Ett normalår brukar cirka 80 män göra över 12 meter och faktum är att Peter just nu ligger på 42:a plats i den aktuella Sverige-statistiken!”

Peter Lindgren känner sig smickrad av Juhlins feedback.

– Det är förstås kul att Lennart har sett serien – och tycks gilla den. Att ligga 42:a i landet är trots allt inte så illa...

Vilka reaktioner har du annars fått på serien?

– Bara positiva. Jag har fått massor av mejl och kommentarer på Facebook av folk som gratulerar och tydligen själva inspirerats. Det känns som att jag får ta det här på ännu större allvar nu. Ibland, när jag får sådana här ”ryck”, brukar det dö ut efter ett tag, men den här gången ska jag köra på. Lite grann verkar det som att jag bär folks förväntningar nu.

I filmen avslöjar Peter Lindgren att han siktar på en medalj på veteran-SM om ett drygt år, när han har fyllt 35 år.

– Den målsättningen står absolut fast. Jag ska in i en hård träningsperiod nu, säger han.

Här är de fyra delarna av Kulstötaren från Hörby

Del 1:

Del 2:

Del 3:

Del 4

Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.