Annons

OS-finalistens avstängning hävs

Dopningsavstängningen för den australiske löparstjärnan Peter Bol, som kom fyra på 800 meter i OS i Tokyo, hävs sedan A- och B-proven inte matchade.
"Lättnaden jag känner är svår att beskriva", säger han.
Friidrott • Publicerad 14 februari 2023
Peter Bol under OS i Tokyo 2021. Arkivbild.
Peter Bol under OS i Tokyo 2021. Arkivbild.Foto: Petr David Josek/AP/TT

Bol testade positivt för epo tidigare i år, i ett urinprov som togs i oktober. Substansen kan användas för att öka syresättningskapaciteten.

28-åringen uppger att han aldrig tagit någon otillåten substans.

Annons

"Förra månaden berättade jag för alla att jag var oskyldig och bad alla i Australien om att tro på mig och låta processen fortgå", skriver löparen i ett uttalande som publicerats på Twitter.

Vanligtvis brukar B-provet bekräfta resultatet av A-provet.

"Lättnaden jag känner är svår att beskriva", säger Bol.

Australiska antidopningsmyndigheten SIA skriver i ett uttalande att B-provet inte var negativt, utan att det klassas som atypiskt. Den typen av resultat innebär att man behöver utreda ärendet vidare, och att man inte kan uppge hur lång tid det kommer att ta. Tills vidare lyfter dock SIA avstängningen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons