Annons

OS-hoppet kastar sig ut från 4 000 meters höjd

Han är ett av Sveriges största OS-hopp. Här kastar han sig ut från 4 000 meters höjd och faller fritt i 60 sekunder.
Skridsko/Fallskärmshoppning • Publicerad 10 augusti 2021
"De människorna som jag har i mitt liv tack vare hoppningen och det som hoppningen har bidragit med är värt så pass mycket", säger Nils van der Poel, här till höger i bild tillsammans med vänner efter ett hopp på Öland i juni.
"De människorna som jag har i mitt liv tack vare hoppningen och det som hoppningen har bidragit med är värt så pass mycket", säger Nils van der Poel, här till höger i bild tillsammans med vänner efter ett hopp på Öland i juni.Foto: Jonas Dagson /TT
Här kastar sig Nils van der Poel (trea från vänster i orange hjälm) ut från 4 000 meters höjd och faller fritt i 60 sekunder. Han är ett av Sveriges största OS-hopp i Peking 2022.
Här kastar sig Nils van der Poel (trea från vänster i orange hjälm) ut från 4 000 meters höjd och faller fritt i 60 sekunder. Han är ett av Sveriges största OS-hopp i Peking 2022.Foto: Tom Shorten/TT
"Fallskärmshoppning ger mig ett utmärkt tillfälle att träna på att agera under stress, och som idrottare är det en oerhört värdefull träning. Under vart och ett av mina hopp har jag lärt mig att leverera under pressade förhållanden", säger van der Poel.
"Fallskärmshoppning ger mig ett utmärkt tillfälle att träna på att agera under stress, och som idrottare är det en oerhört värdefull träning. Under vart och ett av mina hopp har jag lärt mig att leverera under pressade förhållanden", säger van der Poel.Foto: Mikael Fritzon/TT
"På den korta tiden ska man lära sig göra en formation eller ett akrobatiskt mönster. Det är ett nytt utförande och ett nytt sätt att hantera sin kropp varje gång. Förmågan att kunna det under press är ovärderlig", säger Nils van der Poel.
"På den korta tiden ska man lära sig göra en formation eller ett akrobatiskt mönster. Det är ett nytt utförande och ett nytt sätt att hantera sin kropp varje gång. Förmågan att kunna det under press är ovärderlig", säger Nils van der Poel.Foto: Mikael Fritzon/TT
"De människorna som jag har i mitt liv tack vare hoppningen och det som hoppningen har bidragit med är värt så pass mycket", säger Nils van der Poel.
"De människorna som jag har i mitt liv tack vare hoppningen och det som hoppningen har bidragit med är värt så pass mycket", säger Nils van der Poel.Foto: Mikael Fritzon/TT

Det är svårt att tro det. Men fallskärmshopparen Nils van der Poel var höjdrädd. Samtidigt drömde han om att bli fallskärmsjägare. Så pappa Göran van der Poel ordnade att sonen skulle få pröva på att hoppa, genom att göra ett tandemhopp.

– Det var superläskigt, men jag älskade det, berättar Nils van der Poel.

Avgörande för guld

Annons

Ett enda hopp, sedan var han fast. I sommar passerar han 1 000 hopp och han tvekar inte att tala om hoppandets betydelse för skrinnarkarriären. Det har haft en avgörande inverkan.

Nils van der Poel har gjort sig känd för att gå sina egna vägar när det gäller träning och förberedelser. Efter VM-triumfen i Heerenveen i februari med dubbla VM-guld och världsrekord lade han skridskorna på hyllan – ett tag.

I stället blev det skidåkning, löpning, multisport och cykel. Upp till sex timmar om dagen. Och så fallskärmshoppning. Han håller till i Västerås och hoppar tillsammans med fallskärmsklubben Aros, bor i en barack och umgås med vänner. Han kallar gänget runt flygplatsen för sin familj.

Träna under stress

– Fallskärmshoppning ger mig ett utmärkt tillfälle att träna på att agera under stress, och som idrottare är det en oerhört värdefull träning. Under vart och ett av mina hopp har jag lärt mig att leverera under pressade förhållanden, säger van der Poel.

Hoppningen är också motsatsen till den lågintensiva volymträning han ägnar sig åt med långa löp- och cykelpass. Från det att han kastar sig ut ur flygplanet på 4 000 meters höjd befinner han sig i fritt fall en knapp minut innan han måste dra fallskärmen på 1 000 meter.

– På den korta tiden ska man lära sig göra en formation eller ett akrobatiskt mönster. Det är ett nytt utförande och ett nytt sätt att hantera sin kropp varje gång. Förmågan att kunna det under press är ovärderlig.

Och det är en lärdom han sedan tar med sig tillbaka till skridskoåkningen.

– När min tränare ger mig något att lära, till exempel om min skridskoteknik, kan jag snappa upp det snabbt eftersom jag har tränat på att lära mig under stress. Därför blir det också lättare att prestera på tävlingarna, säger van der Poel.

Flera vänner omkom

I början på juli drabbades fallskärmssporten av en tragisk olycka. Nio personer omkom sedan ett flygplan havererade kort efter start i Örebro. Nils kände flera av de omkomna.

– Det är tungt på många sätt. Fallskärmssverige är väldigt tajt. Det har försvunnit vänner till mig som betytt väldigt mycket för svenska fallskärmshoppning, säger han.

Annons

Han erkänner att han ytterligare en gång tänker över sitt beslut att hoppa. Och kommit fram till att det positiva ändå överväger.

– De människorna som jag har i mitt liv tack vare hoppningen och det som hoppningen har bidragit med är värt så pass mycket, säger han.

– Och det är inte farligare att hoppa fallskärm i dag än det var före olyckan.

Blev inget SM

Under sommar var det tänkt att han skulle delta i SM i wingsuit. Wingsuit en speciell dräkt som har "vingar" som göra att hopparen faller långsammare och kan flyga längre.

– Men jag har fått planera om sommaren en del på grund av en efterhängsen skada, säger Nils van der Poel.

Först i oktober räknar han med att ta på sig skridskorna igen. Då handlar det om förberedelser för de tävlingar som ska göra att han kvalar in till OS i Peking 2022. Där är han ett av våra största guldhopp.

Fakta: Nils van der Poel

Född: 25 april 1996 (25 år).

Klubb: SK Trollhättan.

Främsta meriter: Världsrekord: 10 000 m, 12.32,95, satt 2021, VM: Guld på 5 000 och 10 000 meter 2021. OS: 14:e plats på 5 000 meter i debuten i Pyeongchang 2018. Junior-VM: Guld på 5 000 meter 2014 och 2015.

Aktuell: Ett av Sveriges största guldhopp inför vinter-OS 2022 i Peking.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons