Annons

Osaka vädjar: Visa lite empati och hänsyn

Naomi Osaka drog sig ut Franska mästerskapen i maj och talade därefter ut som sin kamp mot depression och ångest.
Nu vill hon se att pressen visar mer hänsyn framöver.
Tennis • Publicerad 9 juli 2021
Naomi Osaka efterfrågar hänsyn och empati från medierna. Arkivbild.
Naomi Osaka efterfrågar hänsyn och empati från medierna. Arkivbild.Foto: Christophe Ena/AP/TT

"Jag vill aldrig någonsin igen behöva genomgå en granskning av min medicinska historia. Så jag vädjar till pressen att visa lite mer empati och hänsyn till privatlivet nästa gång vi ses", skriver hon i magasinet Time.

Den japanska tennisstjärnan väckte stor uppmärksamhet när hon meddelade att hon skulle bojkotta de obligatoriska presskonferenserna efter matcherna under grand slam-turneringen i Paris

Annons

Hon bötfälldes av arrangörerna efter första omgången, och hotades med att diskvalificeras om bojkotten fortsatte.

23-åringen valde i stället att hoppa av på egen hand med hänvisning till hennes psykiska ohälsa.

"Jag var under enorm press att redogöra för mina symtom, ärligt talat på grund av att medierna och arrangörerna inte trodde på mig", skriver hon.

Världstvåan efterfrågar mer förståelse för idrottares privatliv.

"På alla andra arbetsplatser hade man blivit förlåten om man tagit en ledig dag av personliga skäl då och då, så länge det inte sker hela tiden", skriver Osaka.

"Vi kanske borde kanske ge idrottare rätten att ta en mental paus från mediernas granskande vid några få tillfällen utan att bli föremål för strikta sanktioner."

Den fyrfaldiga grand slam-vinnaren har inte spelat sedan hon drog sig ur Franska mästerskapen, men ska delta i OS på hemmaplan i Tokyo som inleds den 21 juli.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons