Annons

Oväder hotar OS – roddtävlingar flyttas

Tropiska stormar ser ut att drabba OS-staden Tokyo i början av nästa vecka med hårda vindar och mycket regn.
Det har gjort att måndagens roddtävlingar tidigareläggs och körs redan i helgen.
Olympiskt • Publicerad 23 juli 2021
Den tropiska stormen Kammuri drog in över Hongkong 2008 (bilden) där OS-tävlingarna i ridsport avgjordes. Nu riskerar Tokyo att drabbas av oväder under OS.
Den tropiska stormen Kammuri drog in över Hongkong 2008 (bilden) där OS-tävlingarna i ridsport avgjordes. Nu riskerar Tokyo att drabbas av oväder under OS.Foto: Roland Thunholm / TT /

Det är tyfonen In-fa, som befinner sig utanför Taiwan, söder om Japan, som kan skapa oväder i Tokyo i nästa vecka. Men den cyklon som tidigare på fredagen såg ut att kunna skaka om OS-tävlingarna rejält nästa fredag, med nederbördsmängder på 150 millimeter och stormstyrka på vindarna, har ändrat riktning.

– Den går helt förbi här. I den senaste uppdateringen ser det ut som om det på måndag eftermiddag kommer ett första, som håller i ungefär ett dygn, då det blir blåsigt, kuling enligt svenska preferenser, och kanske lite hårdare i vindbyarna. Och en del regn, tidvis kraftigt, säger Mårtensson till TT.

Annons

Enligt vädertjänsten Yr.no väntas det 79 millimeter regn på måndag och 24 på tisdag.

Vindkänsligt

Att just rodd får ett förändrat schema är inte konstigt, anser Mårtensson.

– Banan ligger på en av öarna där OS-byn ligger på och är vindkänslig rent generellt. När nu vinden ska slå om och bli kraftig gör man nog vad man kan så det blir rättvisa tävlingar och se till att det inte blåser för mycket så man inte alls kan genomföra det, säger han.

Andra utomhusidrotter lär nog gå att genomföra som planerat.

– I en del idrotter ingår det att kunna hantera vädret – att hoppa stavhopp i regn eller skjuta pilbåge i sidvind. Det är en del av prestationen. Och många av de internationella förbunden har redan regler för hur de ska hantera vädersituationer, man är van vid att hantera de här frågorna organisatoriskt, säger Mårtensson.

Vanligt med stormar

Meteorologen, som är på plats i Japan för att hjälpa den svenska truppen att förbereda sig på bästa sätt med tanke på vädersituationen, säger att fler tropiska stormar kan påverka Tokyo i nästa vecka, men att förändringar sker så snabbt att det inte går att förutse definitivt mer än några dagar framåt. Därefter väntas det bli lugnare på väderfronten igen.

– Då kanske värmen blir jobbigast att hantera, säger Mårtensson.

Det är vanligt så här års med tropiska stormar över Sydostasien och det är inte första gången som sommar-OS kan komma att drabbas av rejält oväder. Under OS i Peking 2008 drabbades Hongkong, där ridsporttävlingarna gick, av stormen Kammuri.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons