Annons

Palicka om kalkon-VM: "Risken finns ju"

Kort före premiären tvingades två länder dra sig ur turneringen. Kan handbolls-VM bli ett kalkon-VM?
Handboll • Publicerad 13 januari 2021
Andreas Palicka, Sveriges lagkapten i VM. Arkivbild.
Andreas Palicka, Sveriges lagkapten i VM. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/TT

Det är Radiosportens expert, handbollslegendaren Magnus Wieslander, som menar att det "är lite kalkon" att Sverige kort efter ankomst till Kairo plötsligt fick en ny motståndare i torsdagens premiär, när hårt coronadrabbade Tjeckien ersattes av reserven Nordmakedonien.

Andreas Palicka nöjer sig med att använda ordet "kaotiskt" för att beskriva känslan när tjeckerna hoppade av. Även USA tvingades senare på kvällen säga nej till VM av samma anledning och nyckeln nu blir att inte coronasmitta hittar in i VM-bubblan och drabbar fler lag under turneringen.

Annons

– Det känns som att man ställs inför nya situationer var femte minut, som man inte har upplevt tidigare. Men vad fan ska man göra? Det är som det är, säger den 34-årige målvakten.

– Jag träffade Magnus (Wislander) på avstånd förut och vi stod och pratade om det. Som betraktare utifrån är det alltid annorlunda och det blir lätt mycket negativt, men ska man bara snacka negativt hela tiden kan vi lika gärna åka hem. Vi är här för att spela handbollsmatcher och får göra det bästa av det.

Sjunde mästerskapet

Palicka gör i Egypten sitt sjunde mästerskap med Blågult och det är ingen tvekan om att det kommer att sticka ut i mängden. Sverige flög till Kairo med chartrat flyg på tisdagen, både snabbtestades och PCR-testades för corona och åkte sedan buss med poliseskort till det enorma hotellkomplex där de åtta lagen som spelar gruppspel i huvudstaden bor.

– Det är god mat, trevliga rum och sängar. Det finns en stor innergård med pool och sånt men det är stenhårda restriktioner, det kan bokas lag för lag och sen ska det saneras. Samma med gymmet, man kan boka det timvis och sen är den en halvtimmes städning. Det är ett jävla jobb från alla inblandade för att hålla det här flytande, säger "Palle" inför torsdagens VM-premiär mot Nordmakedonien.

– Jag håller dem som snäppet vassare än Tjeckien på papperet och erfarenhetsmässigt.

"Brinner i ögonen"

Bland annat har nordmakedonerna den nu 40-årige storskytten Kiril Lazarov, tidigare skyttekung i både EM och VM.

– Jag håller honom fortfarande som en spelare i världsklass, men mycket handlar om hur vi behandlar honom. Får han fritt skottutrymme och får spela sitt spel så gör han 10–12 mål än i dag, säger Palicka.

För ganska exakt ett år sedan fick han gåshud i EM-premiären i ett fullsatt Scandinavium i Göteborg. Den här gången kommer inramningen vara den motsatta, med tomma läktare i Kairostadion.

Men det är numera vardagsmat för landslagsspelarna.

– Om det är publik eller inte spelar ingen roll, det är det som är så motiverande med att vara här med det här laget. Herregud, hur många debutanter har vi? Du ska se, det brinner i ögonen på dem att de bara vill ut och spela, säger lagkaptenen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons