Annons

Paris borgmästare: Inga ryssar under neutral flagg

Paris borgmästare Anne Hidalgo vill inte se ryssar tävla under neutral flagga i OS nästa sommar om kriget i Ukraina fortfarande pågår.
Hidalgo sällar sig till en allt större grupp som gör tummen ned.
Olympiskt • Publicerad 7 februari 2023
Anne Hidalgo, borgmästare i Paris, vill inte att ryssar ska få delta i OS under neutral flagg. Arkivbild.Foto: Lewis Joly/AP/TT

Borgmästaren i värdstaden för de kommande sommarspelen uttryckte för en månad sedan att ryska idrottare kunde få delta under neutral flagga.

Det är något som den Internationella olympiska kommittén är inne på, med stöd av bland annat FN och USA.

Annons

Men Hidalgo har ändrat ståndpunkt och säger självkritiskt i ett skriftligt uttalande att hennes tidigare åsikt var "oanständig". Hon menar också att neutral flagga egentligen inte existerar.

– Jag är inte för det här alternativet, jag skulle tycka att det är helt oanständigt. Vi kommer inte att låta ett land ställa upp som attackerar ett annat och sedan låtsas som att det landet inte existerar.

Däremot anser Hidalgo att ryssar som tar ställning mot kriget och presidenten Vladimir Putin borde få delta i OS som medlemmar av flyktinglaget.

Flyktinglaget deltog första gången i ett OS i Rio de Janeiro 2016 och bestod då av idrottare från Syrien, Etiopien, Sydsudan och Kongo-Kinshasa.

Hidalgo nämnde inte belarusier i sitt uttalande.

Polens idrottsminister Kamil Bortniczuk sade i förra veckan att så många som 40 nationer kan komma att bojkotta OS i Paris om ryssar och belarusier får delta.

Ryssar har generellt inte fått tävla under Ryssland flagga sedan vinterspelen i Sotji 2014 på grund systematisk dopning och bristande arbete mot dopning.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons