Annons

Paris polischef om CL-kaoset: "Misslyckande"

Champions League-finalen i fotboll präglades av kaosartade scener utanför Stade de France.
Nu säger Paris polischef, Didier Lallement, att hanteringen var ett misslyckande.
Fotboll • Publicerad 9 juni 2022
Det var tumult utanför Stade de France i samband med årets Champions League-final. Arkivbild.
Det var tumult utanför Stade de France i samband med årets Champions League-final. Arkivbild.Foto: Christophe Ena/AP/TT

Champions League-finalen mellan Real Madrid och Liverpool den 28 maj försenades i nästan 40 minuter på grund av tumultet utanför arenan som gjorde att flera supportrar inte kom in på arenan i tid – eller inte alls.

Samtidigt försökte flera personer ta sig in på arenan med ogiltiga eller inga biljetter alls. Människor kunde ses klättra över stängsel och en enorm trängsel uppstod varpå polisen valde att använda sig av tårgas och pepparsprej.

"Uppenbarligen ett misslyckande"

Annons

Europeiska fotbollsförbundet Uefa och franska myndigheter har fått kritik från flera håll för sitt agerande i samband med tumultet, bland annat från finalklubbarna Real Madrid och Liverpool.

Paris polischef, Didier Lallement, anser att hanteringen var ett misslyckande.

– Uppenbarligen är det ett misslyckande. Det är ett misslyckande för att folk knuffades runt och attackerades. Det är ett misslyckande för att bilden av landet underminerades, säger han till en utredande kommission i den franska senaten.

Ledsen för tårgasanvändandet

Lallement säger också att han är ledsen för användandet av tårgas mot supportrar, men säger även att det inte fanns några andra medel för att lätta på trycket vid entréerna.

Lallement frågades även ut om Frankrikes inrikesminister Gerard Darmanins uttalande om att mellan 30 000 och 40 000 supportrar med falska biljetter eller utan biljetter var ansvariga för tumultet. Darmanin har anklagats för att ha ljugit om siffrorna och har senare bett om ursäkt för hanteringen.

Polischefen säger att han är ansvarig för siffrorna och att han baserade det på bland annat feedback från poliser på plats.

– Kanske var siffrorna som jag gav till ministern ett misstag. Jag hävdade aldrig att de var helt korrekta, säger han.

Han säger också att det inte var mellan 30 000 och 40 000 personer vid entréerna, men säger däremot att tusentals personer befann sig i området.

Sedan tidigare har Uefa bett om ursäkt.

"Uefa vill be om ursäkt till alla åskådare som upplevde skrämmande och hemska saker i samband med Champions League-finalen i Paris. Kvällen var ämnad till att vara en fotbollsfest för europeisk klubblagsfotboll. Inga supportrar ska behöva hamna i sådana här situationer och det får inte lov att hända igen", skrev förbundet på sin hemsida i förra veckan.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons