Annons

Peder blev utan pris

Bollerups häststjärna Peder Fredricson var nominerad i en av klasserna vid den svenska idrottsgalan. Men han fick snällt sitta kvar vid sitt bord i Globen när båda OS-guldkanotisterna Henrik Nilsson och Markus Oscarsson klev upp på scenen för att ta emot priset i kategorin "Årets idrotts-lag".– Det gör inte någonting. Kanotisterna gjorde en kanonprestation och tog ju guld, säger Peder till YA-sporten.
Sport • Publicerad 18 januari 2005

Peder Fredricson och det svenska hästhoppningslandslaget hade dubbla möjligheter att prisas i Globen.

Utöver kategorin "Årets idrottslag" var hästkvartetten nominerad till Jerringpriset, men här var det Stefan Holm som visade sig ha störst gunst bland det svenska folket.

Annons

– Jag hade värdesatt Jerringpriset ännu mer än än en seger i en av galans olika kategorier. Men tydligen hjälpte det inte att jag ringde in och röstade 24 000 gånger och att Lisen röstade 5 000 gånger på hopplandslaget, säger Peder och skrattar:

– Nej, skämt å sido är Stefan Holm en värdig vinnare. Den dramatik som utspelade sig under höjdfinalen var verkligen tv-mässig och har gått hem i stugorna, tillägger Bollerupsryttaren, som trots de uteblivna priserna fick sig en trevlig kväll bland den svenska idrottssociteten i Globen.

Stefan Holm blev alltså kvällens stora vinnare.

Någon sade en gång att Stefan Holm "går som en vinnare".

Vägen var inte alltid rak.

Men Holm kom fram. På måndagskvällen stod han där – som OS-guldmedaljör, som Jerringpristagare, Årets idrottsman 2004 och den store profilen vid Idrottsgalan i Globen.

Denne "någon", som uttalade sig om Holms sätt att föra sig i världen, var den legendariske höjdtränaren Viljo Nousiainen – som visste vad han talade om.

Det var Nousiainen som en gång hade sett storheten i Patrik Sjöberg. Det var han som lade grunden för Christian Olsson – och det var han som för länge, sedan tyckte sig se en mästare även i den unge Stefan Holm från Forshaga.

Stefan Holm har inte glömt.

När OS-guldmedaljören tog storslam i Globen valde han att skicka ett tack även till Nousiainen – som var mentor åt Sjöberg, Yannick Tregaro och Christian Olsson, men som hade del även i träningen som Johnny och Stefan Holm inledde i Värmland.

Annons

– Jag vill förstås tacka Viljo i hans himmel, sade Holm på podiet.

– Han är nog väldigt stolt över Christian och Yannick, och förhoppningsvis är han stolt även över mig. För 2004 var året då Holm verkligen gick på det sätt som Nousiainen visste att han kunde gå. Det var då som den envise talangen gick ifrån att vara en av stjärnorna till att bli den självklare dominanten.

2004 var magiskt. Inte bara för OS-guldet. Inte bara för Svenska Dagbladets bragdmedalj, som han officiellt fick i sin hand vid Idrottsgalan, Radiosportens Jerringpris, priset som Årets idrottsman och för Årets prestation.

2004 var mer än så.

Det var året då han gick obesegrad genom samtliga årets 22 tävlingar, då han avslutade med seger i Grand Prix-finalen i Monaco – och då han blev pappa till sonen Melwin.

Födseln i oktober förändrade mer än OS-guldet.

– Det är stort, säger Stefan Holm i vimlet i Globen.

– Plötsligt så inser man att det finns så mycket saker som går före, att jag själv inte är viktigast. Det är helt fantastiskt. Och det har varit ett ganska skönt år, får jag säga.

Vid måndagskvällens galakväll var Holm redan på förhand en av huvudpersonerna. Under middagen var han placerad vid honnörsbordet, med Victoria vid sin sida. En kronprinsessa och friidrottskung i strålkastarskenet.

– Det är bara att njuta, sade Holm.

Annons

– Det är inte så ofta man får uppleva något sådant.

För ett par år sedan hade Stefan Holm ett ansträngt förhållande till den svenska idrottsgalan. För två år sedan var han inte inbjuden, och i fjor kom inbjudan sent efter strul i hanteringen.

Den här gången var Holm både på plats och i centrum. Med sig hade han också pappan och tränaren Johnny Holm. Det var naturligt. Framgången har de nått tillsammans. Glädjen delar de.

Pappa Johnny förärades också ett pris på galan, specialutmärkelsen Sportspegeln-priset.

Det var också till familjen som Stefan Holm vände sig i sitt första av många tacktal, det efter utmärkelsen till Årets idrottsman.

– Jag vill tacka min mamma som fött mig, min pappa som är min tränare och som stöttat mig genom åren, storasyster Veronica, min nyblivna hustru Anna och min nyfödde son Melwin.

– Ni är alla en del av det här priset och skulle jag stycka upp det i små delar skulle ni få varsin. Men ni kan alla få komma hem och titta på det.

Sedan tog han utmärkelserna och Jerringpriset och gick. Som en vinnare med kostym, med en galaslips i svart och silverglans.

Efter ett år som var gyllene. (YA/TT)

Jan Ohlsson

Jakob Sillén

IDROTTSGALAN YSTAD/STOCKHOLM
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons