Annons

Pelle snackar Sotji

Hustrun är bortrest och bagaget har kommit på villovägar. Men Tre Kronors mentala coach Pelle Pettersson är högst närvarande när Ystads Allehanda besöker släktgården i Brösarp för att "snacka Sotji".
Sport • Publicerad 9 mars 2014
Pelle Pettersson tillsammans med Charlotte Kalla.
Pelle Pettersson tillsammans med Charlotte Kalla.Foto: Foto: Privat
Foto: Foto: Mark Hanlon
Pelle och de olympiska ringarna i Sotji.
Pelle och de olympiska ringarna i Sotji.Foto: Foto: Privat
Foto: Foto: Mark Hanlon
Foto: Foto: Mark Hanlon

Pelle Pettersson beklagar röran när han släpper in YA-sporten i huset i Lönhult utanför Brösarp. Hustrun Lena är bortrest och själv har han varit plågad av en infektion sedan han återvände från Sotji för snart en vecka sedan. Då är det lite mer naturligt att umgås med näsdukar i stället för dammvippor.

- Men jag är bättre nu, penicillinkuren har gjort susen, säger han och bjuder på en mugg kaffe i det charmiga 1800-talshuset, som på fruns sida har gått i arv i sju generationer.

Annons

Nyligen fyllde Pelle Pettersson 60 år men bubblar som ett barn på julafton när han förmedlar sina intryck från veckorna i Sotji. Minnena kommer inte bara oralt utan även digitalt. På sin "padda" bläddrar han fram miljöer som är lätta att känna igen från Viasats sändningar. Smärre monument med OS-ringarna blandas med palmer i solsken och snöklädda alptoppar. På en bild åker Pelle linbana med Daniel Sedin, på en annan kramas han med Charlotte Kalla.

Dopningskandalen

Men låt oss inte gå som katten kring het gröt. För även om OS i Sotji kanske är Pelle Petterssons starkaste och bästa idrottsminne så blev eftersmaken bitter.

Dels för att Tre Kronor blev utspelat i finalen mot Kanada. Men ännu mer för dopinghärvan kring Nicklas Bäckström, som vuxit till en av de största skandalerna i svensk idrott.

När det blåste som värst kring Tre Kronor under spelens sista tävlingsdag stod Pelle Pettersson mitt i smeten. Som mental coach för ett skakat landslag.

- När vi strålade samman i Sotji i början av februari var det spretigt. Vissa spelare jobbade med en tidsomställning på tolv timmar och inför öppningsmatchen mot Tjeckien blev det bara en gemensam träning. Men vi blev tajtare och tajtare som grupp, både på och utanför isen. I takt med segrarna smalnade fokuset av och riktades mot den olympiska finalen.

- I och med det här med dopningen känns det som att vi blev lurade på förutsättningarna. När drygt två timmar återstod till nedsläpp kom beskedet. Då är det naturligt att fokuset börjar spreta igen. Förvirringen var stor och vi fick inga svar. Vad var det som hade hänt? Vad skulle hända med Bäckis? Lite grann känns det som att vi aldrig har fått spela vår sista match. Det slutade med antiklimax.

Vad gjordes konkret när det stod klart att Bäckström inte skulle få spela finalen?

- Mårts berättade före matchen om den uppkomna situationen, även om spelarna redan kände till att Bäckis hade hämtats. Det fanns ingen tid att prata om de mjuka värdena, utan här handlade det om att hantera de rent taktiska och praktiska frågorna. Hur skulle laget formeras? Hur skulle det se ut i boxplay? Den typen av frågor.

Pär Mårts, och ännu mer Tre Kronors general manager Tommy Boustedt, var inte nådiga i sin kritik mot IOK. Det pratades om "justitiemord" och att "IOK hade förstört en av de bästa hockeydagarna i svensk hockeyhistoria".

Annons

- Det är klart, att mycket sägs i affekt. Men det är hela tiden en balansgång. Det finns regler i umgänget med media vid sådana här mästerskap och spelare och ledare har krav på sig att uttala sig. När omtumlande saker inträffar börjar adrenalinet att pumpa, det är en naturlig process. Lite till mans blir vi olika förbannade i sådana här situationer. Tommy Boustedt är impulsiv, men han slåss alltid till 100 procent för laget.

Hann du prata med Nicklas Bäckström om hans mående?

- Ja, jag snackade med Bäckis. När man inte får uppleva en OS-final och dessutom anklagas för att vara dopad – hur mår man då? Självklart mådde han inte bra. Efter matchen, när spelarna kom in i omklädningsrummet, fanns Bäckis där och förklarade att han bara hade tagit samma astmamedicin som han tagit under sju års tid.

Framtiden

Läkaren Björn Waldebäck har ställt sin plats till förfogande. Samtidigt har du och Pär Mårts förlängt med Tre Kronor.

- Det är riktigt. Tanken var att vi skulle sluta nu efter VM i Minsk, men så blir det inte. Vi har påbörjat en gemensam resa med Tre Kronor och har en tydlig färdväg. Just nu finns det inte finns någon ny förbundskapten som kan ta över stafettpinnen. Jag hade egentligen räknat med att återvända till den forskande världen, men övertalades av förbundet att förlänga kontraktet med två år redan före OS.

Mötet med Kalla

Ett av Pelle Petterssons starkaste minnen från Sotji, vid sidan av hockeyturneringen, var de svenska skiddamernas stafettguld – och mötet med Charlotte Kalla.

- Herregud, vad det lyser om den tjejen! Vilken karisma! Jag, som är intresserad av psykologi, frågade Charlotte vad hon tänkte när hon växlades in för den sista sträckan och var 30 sekunder bakom ledaren. Hon svarade: "Framåt!" Det var det enda ord som fanns i hennes huvud. "Framåt!" Och längs skidspåret fanns svenska ledare utplacerade som upprepade mantrat: "Du är bäst i världen! Du är bäst i världen!"

- Jag sa åt Charlotte Kalla, att "om inte du får bragdguldet efter det här – då ska jag välta hela Sverige!"

Annons

Hade det gället även om Tre Kronor tagit guld?

- Ja, det vete fasen om vi hade kunnat matcha den prestation som Charlotte Kalla utförde...

Hockey i Brösarp

Pelle Pettersson är uppvuxen i Västerås och har som aktiv ett JSM-brons på skridskor (500 meter) som främsta merit. I Brösarp har ha bott i tolv år och är bland annat engagerad vid högskolan i Kristianstad. Han bedriver också en del undervisning via internet.

Även om Pelle Pettersson umgås med stjärnor som Henrik Lundqvist och har druckit champagne på slottet med Carl XVI Gustaf, brinner hann för det lilla i idrotten. En av de starkaste drivkrafterna är att förverkliga andras drömmar och att ge barn möjligheter att utvecklas. Han har engagerat sig i Brösarps kamp för att få en konstfrusen isbana i byn.

- Tittar man på vilka moderklubbar Tre Kronors spelare har, kommer de ofta från ganska udda byar på Sverigekartan. Det är klart att det finns hockeytalanger även i lilla Brösarp. Ska vi ge barnen utvecklingsmöjligheter och väcka drömmar måste vi också ge dem förutsättningar.

Du har redan tagit Pär Mårts till den gamla uterinken i Brösarp. När får vi se Tre Kronor spela där?

- Ha-ha, ja, jag har ju sagt att det ska ske vid något tillfälle så vi får väl se. Vi kunde åtminstone kunna låna någon back för att trycka dit Maglehem i derbyt nästa år!

Bagaget

När Pelle Pettersson kom tillbaka till huset utanför Brösarp i måndags plågades han inte bara av hosta, en rinnande näsa och en bortrest fru; hans bagage från Sotji var på villovägar.

- Det var en gigantisk väska som innehöll såväl privata grejor som nästan alla OS-kläderna. Presenter till nära och kära, signerade puckar och andra souvenirer – allt är borta. Så nu jag har gått här och morrat några dagar. Visserligen är jag mental coach åt andra, men har haft fullt upp med att jobba med mig själv sedan hemkomsten...

Maria Sällberg
Jan Ohlsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons