Annons

Efter herrframgången: "Vi har höjt oss"

Gladast efter William Poromaas seger och Johan Häggströms tredjeplats i Skandinaviska cupen var landslagschefen Anders Byström:
Skidor • Publicerad 8 januari 2022
William Poromaa i loppet i Falun som han vann.
William Poromaa i loppet i Falun som han vann.Foto: Ulf Palm/ TT
Landslagschefen Anders Byström. Arkivbild.
Landslagschefen Anders Byström. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skandinaviska cupen, som är nivån under världscupen, har samlat många bra norska åkare i samband med tävlingen i Falun. Därför var det en nöjd landslagschef som klappade om William Poromaa efter hans seger med 23 sekunder före Mikael Gunnulfsen, Norge och 25 sekunder före landslagskollegan Johan Häggström som kom trea, precis före Leo Johansson.

Historisk seger

Byström, som under åren 2014-2019 var landslagstränare i Norge, var mycket glad över svenska herrarnas insats i Falun:

Annons

– Jag som känner till de norska åkarna väl vet hur bra de är. Dessutom var det inte bara ”Wille” (William Poromaa) som åkte bra. Det gjorde fler svenskar, trots att de inte är i toppform med tanke på OS.

Anders Byström hämtar andan och fortsätter sedan med ett leende:

– Man blir lätt historielös, men det är tio år sedan vi hade en svensk seger i herrklassen på Skandinaviska cupen och dessutom hade vi nu två svenskar på pallen. Det har varit mycket kritik i media över att vi är så dåliga på herrsidan, men detta visar ändå att vi höjt oss.

Poromaa i tvivel

För William Poromaa var segern en extra viktig framgång. I november fick han en ny förkylning som kunde ha förstört säsongen. Han tog då ett vågat beslut:

– Det var en period i höstas när han tvivlade om detta skulle funka i vinter. Då gjorde han och tränaren Lars Ljung upp en långsiktig plan som innebar att han hoppade över första världscuphelgen. Det var klokt och modigt eftersom man vill tävla mycket. Nu fick han i lugn och ro att träna upp sig. Det har han nytta av nu, säger Anders Byström.

Ny testtävling

Nu förbereder landslagsledningen en egen testtävling som ersättning för de inställda världscuptävlingarna i Les Rousses. Det blir ett distans och ett sprintlopp i Östersund den 14 januari. Något som kommer att betyda extra mycket för flera svenska herråkare som behöver tävlingar. Två av dem är Jens Burman och William Poromaa.

– Jag behöver tävla och blev besviken när det inte blev något i Frankrike, säger William Poromaa.

Han gläds åt att flera svenska herråkare börjar komma igång nu och börjar tänka på medalj i OS-stafetten, trots att Jens Burman inte kommit i gång.

– Vi var fyra sekunder från brons på VM-stafetten. Då var visserligen Jens (Burman) lite bättre, men nu är jag och Calle (Halfvarsson) bättre, säger Poromaa.

Och bredvid honom i Falun står trean Johan Häggström och visar ett stafettintresse, trots att han är sprintåkare:

– Jag är absolut intresserad av stafett, av att man åker man mot man. Helst skulle jag vilja åka första eller sista sträckan, säger Häggström.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons