Annons

Privatlivet kan avgöra stjärnornas framtid

För tre svenska landslagsspelare är framtiden osäker.
Gemensam nämnare: att de helst inte vill byta klubb om inte deras partner följer med.
– Folk kommer alltid ha åsikter om det, men det är det som vi tror kommer att göra oss till de bästa fotbollsspelarna, säger Chelseas Magdalena Eriksson.
Fotboll • Publicerad 5 april 2023
Magdalena Eriksson under onsdagens träning med fotbollslandslaget på Stadion i Malmö.
Magdalena Eriksson under onsdagens träning med fotbollslandslaget på Stadion i Malmö.Foto: Johan Nilsson/TT

Magdalena Eriksson har spelat i Chelsea sedan 2017. För tre år sedan värvade Londonklubben även hennes partner: danska anfallsstjärnan Pernille Harder.

I sommar går bådas kontrakt ut och det är osäkert om de blir kvar i England.

Annons

Förhandlingsläget har möjligen inte varit det bästa. Harder håller på att komma tillbaka från en tuff skada samtidigt som Eriksson har haft det tyngre på planen. Men efter en jobbig start på året, där den svenska mittbacken inte var lika given i Chelseas startelva som tidigare, har hon på slutet fått alltmer speltid.

"En tuff vår"

Förra veckans kvartsfinalseger i Champions League mot regerande mästarlaget Lyon gör också att hon kommer till veckans landslagsläger med en rejäl självförtroendeboost.

– Det är en liten bergochdalbana. Det har varit en tuff vår, både som lag och som individ. Men nu kommer man in med en fantastisk känsla med tanke på matchen mot Lyon, säger Eriksson.

Vad som händer nästa säsong håller hon dock fortsatt för sig själv. Men oavsett om det blir en fortsättning i Chelsea eller någon annanstans är hennes önskan att även framöver spela i samma lag som sin partner.

– Det är inte något krav från min och Pernilles sida, det är inte så hårt. Det är bara en preferens och något som vi skulle föredra, säger Magdalena Eriksson.

Det är inte aktuellt att välja en klubb med lägre ambitioner bara för att få ihop det sociala. Men att privatlivet ändå får väga tungt är inte så anmärkningsvärt, säger den svenska landslagsbacken.

– Vi tror att det bästa för oss fotbollsmässigt är att hålla ihop. Och vi vet att vi båda är på en väldigt hög nivå, säger Eriksson.

Landslagduo bor ihop

Två andra svenska landslagsspelare är i en liknande situation. Julia Zigiotti Olme och Emma Kullberg både bor och spelar ihop. Likt Eriksson sitter båda på utgående kontrakt med Super League-laget Brighton.

– I en drömvärld är det klart att vi spelar tillsammans och kan bo tillsammans. Men fotbollen är som den är och man kan inte få allt man vill ha. Men man behöver hitta något som är bra för en själv och bra för privatlivet. Det är en svår väg, men vi har bra agenter som försöker hitta det bästa för oss, säger Zigiotti Olme.

Naturligtvis går det inte att kräva att en klubb också ska satsa på ens partner, betonar 25-åringen. Men för henne är det ändå en viktig beståndsdel i valet av arbetsplats.

– Det beror på hur man är som person. Vill du bo och vara med din partner och har det som krav, då har du det som krav. I en drömvärld är det klart att man vill bo med sin partner. Jag som fotbollsspelare behöver att det sociala och privata utanför också känns bra.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons