Annons

Publikfest på Wembley i EM:s slutskede

Över 60 000 personer väntas på Wembley när det vankas semifinaler och final i fotbolls-EM.
Men de utländska supportrarna får stanna hemma på grund av pandemin.
Fotboll • Publicerad 5 juli 2021
Wembley ska ta in över 60|000 personer när det är dags för semifinaler och finaler i fotbolls-EM. Arkivbild.Foto: Matthew Childs/AP/TT

22 500 åskådare i gruppspelet utökades till 40 000 i de första slutspelsmatcherna, och när det nu är dags för semifinaler och final på Wembley i London har den brittiska regeringen godkänt en publikkapacitet på över 60 000.

Det blir det största evenemanget som arrangerats i Storbritannien sedan pandemin bröt ut i mars i fjol.

Annons

Först ut inför storpubliken är Italien–Spanien – men något stort inflöde av utländska supportrar är inte att vänta.

6 000 danskar

Storbritanniens coronaregler innebär att man måste sitta i karantän i tio dagar efter ankomst i landet om man reser från antingen Italien eller Spanien.

Samma regler gäller för Danmark som ställs emot hemmalaget England på onsdag. I stället får lagen förlita sig på de som redan är bosatta på de brittiska öarna.

Danmark ser ut att bli tilldelade 6 000 biljetter att sälja till danskar som bor i Storbritannien.

"Känner du en dansk i England eller Skottland? De måste föra facklan vidare från världens bästa supportrar. Det finns många biljetter till danskar i Storbritannien och de måste gå BÄRSÄRK", skriver Ronnie Hansen, danska fotbollsförbundets reklamchef, i en tweet.

"Måste trivas"

Ungefär 4 800 biljetter har redan sålts, meddelade danska förbundet under måndagen. Förbundet kommer också att skicka 1 000 danska landslagströjor och andra rödvita prylar till London.

– Vi kommer att vara betydligt färre, men vi är glada och ska försöka vara så lugna som möjligt. Vi har visar att vi har kvalitet att möta de bästa. Det kommer att handla om vem som vill det mest, säger Danmarks försvarare Andreas Christensen till nyhetsbyrån Reuters.

För England väntar däremot ett massivt stöd från hemmapubliken när de jagar sin första mästerskapstitel sedan VM 1966.

– Många av oss som spelar nu kommer inte att få möjligheten att spela en sådan stor match på Wembley i ett stort mästerskap igen. Det är en möjlighet för oss alla, och vi måste greppa den med båda händerna. Vi måste trivas med att vara i den miljön, säger lagkaptenen Harry Kane till Reuters.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons