Ramón är mannen bakom Beutler

Dan Beutler radar upp stormatcher i elitserien.På första läktarraden bakom IFK-bänken sitter Ramón Laurén.Han är mannen bakom Dan Beutler.
Sport • Publicerad 22 februari 2002

- Ramón har väldigt stor del i mina framgångar, säger IFK Ystads målvakt som den här säsongen tagit enorma steg och blivit ett av lagets absolut vassaste segervapen. Deras gemensamma bana började redan i Irsta. Inför den här säsongen var det dags för återförening. Ramón Laurén, som dessförinnan haft tränaruppdrag i Irsta och Uddevalla, engagerades av IFK Ystad i första hand som ungdomstränare med ansvar för juniorer och A-pojkar. Hans meriter som division 1-målvakt i både Tumba och Irsta gjorde att IFK såg till att dra nytta av hans kunskaper på det området också. Ett alldeles särskilt förhållande har han till sin gamla adept Dan Beutler. Tillsammans la de grundstenen i Irsta - och nu har den grundstenen vuxit till en mur. - Dan utvecklas ständigt. Kul att han har kunnat gå från att vara talang till att bli en stabil elitmålvakt. Nu gäller det för honom att försöka etablera sig i toppen, säger Ramón Laurén. Eftersom Ramón har många bollar i luften hinner han sällan åka med på IFK Ystads bortamatcher, men när det är avkast i Österporthallen brukar han ta plats bakom IFK-bänken. Sedan ingår han i hög grad i spelet. Under matchens gång kan han enkelt få ögonkontakt med Dan Beutler och ge signaler och när det är dags för pausvila hakar Ramón snabbt på och följer med in i omklädningsrummet. Då har han en kort genomgång med målvakten och ger sin syn på vad som händer i matchen. - Jag ser till att finnas där så att målvakten har någon att vända sig till och få stöd. Eftersom jag har ungdomslagen att tänka på är det sällen jag är med på A-lagets träningar, så det är mest på det verbala planet som jag kan tillföra något, förklarar Ramón Laurén. Dan Beutler är inte sen att tacka sin målvaktstränare för säsongens storspel. - Ramón har väldigt stor del i mina framgångar. Det är han tillsammans med Peter Kanth och Claes Hellgren som lagt min målvaktsgrund och sedan har han utvecklat mitt kantspel oerhört mycket, säger Dan. - Och det känns verkligen kul att ha honom vid min sida igen. Han hjälper mig mycket under matcherna och har en förmåga att få mig att hitta tillbaka till spelet om jag inleder dåligt. Efter Henrik Larssons skada har Dan Beutler i princip spelat non stop i alla matcher och gått från klarhet till klarhet.

Jan Ohlsson jan.ohlsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.