Annons

Rask racing-debut

Den 18 april i år satt han i sin första racingbil någonsin. I fredags fick han sin licens. Och efter två testkörningar är det dags för Simrishamnskillen Jonas Söderholms första tävling. Till råga på allt avgörs den på den anrika Knutstorpsbanan.– Jag hade aldrig provat över huvud taget innan den 18 april i år. Jag bara bestämde mig, säger Jonas Söderholm.
Sport • Publicerad 18 maj 2005
Med mindre än en månads erfarenhet av racing ska Simrishamns-killen Jonas Söderholm i helgen göra tävlingsdebut på Knutstorpsbanan.bild: privat
Med mindre än en månads erfarenhet av racing ska Simrishamns-killen Jonas Söderholm i helgen göra tävlingsdebut på Knutstorpsbanan.bild: privatFoto: 

Det är en historia som nästan är för snabb för att vara sann. Jonas Söderholm, en 22-åring som varit Simrishamn trogen hela sitt liv, ska efter ett par testkörningar och mindre än en månads racingerfarenhet ge sig in i hetluften. I klassen Volvo S60 challenge, som avgörs i samband med STCC-premiären på Ring Knutstorp, ska han tampas med betydligt, betydligt, betydligt mer rutinerade förare.

– Jag hade funderat länge på att prova och sedan bestämde jag mig för att göra det. Jag hade lite kontakt med teamet innan och vi snackade om att jag skulle prova och till slut gjorde jag det, förklarar Jonas, som ska göra för Team CaWalli.

Annons

22-åringen från Simrishamn hade alltså aldrig ens suttit i en racingbil före den 18 april i år. Motorsport i allmänhet har däremot alltid varit ett digert intresse för honom. Han har ägnat en stor del av sitt liv åt motocross, vilket han slutade med 1998 på grund av för många skador och för lite tid. Nu har han däremot inga skador och gott om tid.

– Ja, nu finns det tid och jag har ett jävlar anamma också och det är viktigt, säger Jonas.

Tid och jävlar anamma har han alltså gott om. Men det är inte allt. Jonas Söderholm har också självförtroende i överflöd. Han ställer inte upp på Knutstorp för att se och lära. Han ställer upp för att nå toppen.

– Jag kommer att vinna (skratt). Nej, jag vet inte. Men jag siktar på en topp tre-placering. Och om denna satsningen slår väl ut vill jag köra STCC sedan. Det är kungen av racingklasser i Sverige och jag har gett mig fan på att köra den någon gång. Jonas berättar att flera av de som sett honom köra har sagt att han är något alldeles extra bakom ratten. En talang som få.

– Några har varit mycket, mycket imponerade. Och jag är faktiskt det själv också. Jag trodde inte att jag skulle kunna köra så fort.

Det råder definitivt inget tvivel om att han har tron på sig själv. Inte så konstigt kanske, med tanke på att han har fått förtroendet att tävla så här tidigt. Det enda som återstår för Jonas nu är att bevisa att orden inte bara är luft. Att hans fart på banan är lika snabb som hans inträde i racing-sporten.

– I alla intervjuer jag har gjort har jag varit lite lagom kaxig, men nu när det börjar närma sig tävling så pirrar det lite. Jag måste ju leva upp till det jag har sagt, säger Jonas.

– Men det gör jag nog också. Det ska nog gå bra, tillägger han.

Ulf Gummesson

MOTOR SIMRISHAMN
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons