Redo för NM i hästhoppning

Det har gått bra för Flora Wingård på sistone. Så in i Norden bra, faktiskt. På onsdag åker den 14-åriga tjejen från Baskemölla till Norge för att tävla i nordiska mästerskapen med sin nya ögonsten.
Sport • Publicerad 1 juli 2002

- Jag kände direkt att det här skulle bli min nya favorithäst. När man sitter på honom känns det som om man klarar vad som helst, säger Flora. Hon pratar om Sergeant Pepper, en 16-årig D-ponny som hon haft i träning sedan ett halvår tillbaka. "Peppe" har hunnit med mycket under sin karriär. Han började med att dra vagn i England innan han upptäcktes av Michael Whitaker, blev hopphäst och tävlade i EM med Emmy Nilsen. Nu skördar han framgångar med Flora Wingård på ryggen. - Jag känner mig aldrig nervös när jag tävlar med honom. Han har allt och blir helt till sig när vi är ute på tävlingar. Han älskar det, berättar Flora. Med tanke på att Flora Wingård fick sin första häst 1999 har hon hittills svarat för en riktig kometkarriär - och det verkliga lyftet har kommit med Sergeant Pepper. För ett par veckor sedan gjorde hon sin internationella debut i holländska Wierden där hon lyckades bra inte bara med Peppe utan även med sin stora häst, Nixon B. Det gick så bra att förbundsledningen fick upp ögonen för det 14-åriga stjärnskottet från Baskemölla. Framfarten i Holland gav Flora en biljett till NM i Askim söder om Oslo dit fyra andra svenska ponnytjejer får åka. - Det känns spännande och det blir det största jag varit med om hittills. Jag har inte tänkt så mycket på hur det kommer att gå men eftersom det gick bra i Holland kan det väl gå bra i NM också, tycker Flora Wingård. Hon är född och uppvuxen i Baskemölla och har sina hästar på en anläggning i Vik. Däremot tävlar hon för Dagstorpsortens RF i Löddeköpinge där hon också sköter en stor del av träningen. Flora har tränat för Tomas Hammar de senaste två åren och han har betytt mycket för utvecklingen. Tänk på att hon debuterar i NM innan hon varit med i SM; då förstår ni hur snabbt allting har gått. - Jag rider tre hästar och lägger ner fem-sex timmar varje dag så det krävs hård träning. Samtidigt har mamma och pappa hjälpt mig jättemycket och Tomas har också stöttat mig. Sedan känns det som om man klarar vad som helst när man sitter på Peppe, säger Flora och försöker tona ner sin egen del i framgångarna.

Patrik Nyström patrik.nystrom@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.