Annons

Reinfeldt: Diskussionen om VAR inte avslutad

Den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt är valberedningens huvudkandidat till att bli ny ordförande i Svenska fotbollförbundet.
På en pressträff fick Reinfeldt svara på hur han ställer sig till en rad viktiga frågor för svensk fotboll – exempelvis om hur han ser på VAR.
Fotboll • Publicerad 15 februari 2023
Fredrik Reinfeldt blev utfrågad av journalister när han presenterades som valberedningens huvudkandidat som ordförande i Svenska fotbollförbundet.
Fredrik Reinfeldt blev utfrågad av journalister när han presenterades som valberedningens huvudkandidat som ordförande i Svenska fotbollförbundet.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fredrik Reinfeldt om...

...hur han ställer sig till att införa VAR (video assistant referee) i svensk fotboll:

Annons

– Jag har full förståelse för de som reagerar och säger att det bara handlar om att bedömningen förflyttas i tid och att det gör matcherna svårare och mindre njutningsbara. Jag vill uttrycka min respekt för det, säger han och fortsätter:

– Samtidigt vill jag säga en annan sak. Jag har noterat att alla ledande ligor i hela Europa använder VAR förutom Sverige. Så vi kan inte ha attityden att vi inte kommer stöta på VAR. Min ambition och svensk fotbolls ambition är att Sverige ska vara med där ute och göra oss gällande i internationella sammanhang. Vi ska ta oss fram via klubblagen ut i den europeiska miljön. Då kommer vi se VAR. Det kommer gälla våra domare och våra lag. Så den här realiteten finns. Diskussionen är inte avslutad men jag har stor respekt – jag vet att många har klubbar har tagit de besluten – för att det finns en kritik mot VAR. Det handlar lite om hur bra är VAR? Hur funkar tekniken? Hur bra är man på att leverera rätt beslut.

...att 51-procentsregeln – att medlemmar äger en majoritet i fotbollsklubbarna – ska avskaffas inom svensk fotboll:

– Jag tycker att den är en naturlig grund för att respektera just Folkrörelsesverige och en möjlighet med medlemsstyrda fotbollsklubbar. Så det tycker jag inte.

...politiken och fotbollen har varit dåliga genom åren på att samarbeta kring anläggningsbristen i svensk fotboll:

– Det tror jag inte. Jag har sett det byggas väldigt många fina fotbollsanläggningar under min tid (som politiker). Jag är så gammal att jag har 50 års referens till fotboll. Jag minns ju fotbollsmatcherna på 70-talet i gyttjan och där villkoren inte alls såg ut som de gör i dag. Nog har väl väldigt mycket av anläggningarna och förutsättningar utvecklats. Det är bara det att intresset har rusat allt mer.

...Göteborgs fotbollförbunds motion på det stundande förbundsmötet att Svensk elitfotboll (Sef) ska dela med sig mer av sina intäkter från sponsor- och tv-avtal till klubbar längre ner i seriesystemet:

– Jag känner till den motionen, den avgörs av förbundsmötet. Det finns flera sådana här diskussioner i svensk idrott. Det finns också en i riksidrottsnivån hur man ska ta pengar från fotbollen och sprida till andra. Jag har stor respekt för att det diskuteras. Om det är något man behöver så är det bra och starka resurser för att få Sveriges största idrott att fungera.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons