Rekord trots snöovädret Men 20 lag tvingades lämna återbud

Kakelmagasinet Cup fortsätter att växa. Årets turnering var den största någonsin. – Många lag drog sig ur på grund av vädret. Ändå slog vi rekord, berättade tävlingsledaren Anette Truedsson.
Sport • Publicerad 26 februari 2007
Kakelmagasinet Cup fortsätter att slå deltagarrekord. I år växte cupen för fjärde året i rad, det trots att många lag stannade hemma. "Vi fick 89 anmälningar. Men drygt 20 av dom stannade hemma på grund av snön", berättade tävlingsledaren Anette Truedsson. Bild: ANETTE SJÖSTRAND
Kakelmagasinet Cup fortsätter att slå deltagarrekord. I år växte cupen för fjärde året i rad, det trots att många lag stannade hemma. "Vi fick 89 anmälningar. Men drygt 20 av dom stannade hemma på grund av snön", berättade tävlingsledaren Anette Truedsson. Bild: ANETTE SJÖSTRANDFoto: 
P12-klassen var den som lockade flest deltagare. Första matchen spelades vid lunchtid i går, sedan spelades det matcher konstant hela dagen. Finalen var schemalagd till 22:10 i går kväll.
P12-klassen var den som lockade flest deltagare. Första matchen spelades vid lunchtid i går, sedan spelades det matcher konstant hela dagen. Finalen var schemalagd till 22:10 i går kväll.Foto: 
Skurups tioårsgrabbar var, liksom övriga lag i P10 och P11, för unga för att man skulle räkna resultat och utse någon vinnare. Men det hindrade inte arrangörerna från att dela ut tjusiga medaljer. Skurup nådde sin störta framgång i P15 där laget gick hela vägen till final.
Skurups tioårsgrabbar var, liksom övriga lag i P10 och P11, för unga för att man skulle räkna resultat och utse någon vinnare. Men det hindrade inte arrangörerna från att dela ut tjusiga medaljer. Skurup nådde sin störta framgång i P15 där laget gick hela vägen till final.Foto: 

Årets turnering var den elfte i ordningen. På förhand var 85 lag anmälda, men i och med snöandet drog sig många lag ur.

– Vi tappade över 20 lag, berättar Anette. Det är tråkigt även om jag förstår föräldrarna. Många har långt att köra och det är svårt att veta om det kommer mer snö.

Trots bortfallet slog turneringen rekord. Tidigare har man legat på mellan 50 och 60 lag.

– Jag tror det är fjärde eller femte året i rad som vi ökar. Jag vet inte varför men det verkar som om de som spelar är nöjda. Många kommer tillbaka år efter år. Och så har vi bra marknadsföring. Det krävs mycket jobb för att få allt att fungera.

Bakom turneringen står Skurups IBK. Spelare, ledare, funktionärer och föräldrar hjälper till för att få allt att fungera. Till exempel döms alla matcher av klubbens egna spelare.

– Vi började planera redan i september. Sedan skickade vi ut inbjudningar och tog kontakt med föreningarna. Efter det har det rullat på. Varje år säger vi att "nu får det vara nog, nästa år får någon annan ta över". Men sedan står man där i alla fall. Det är en skön känsla när allt är klart och vi vet att vi gjort ett bra jobb. Årets turnering bjöd på en nyhet. Den att man nu även tar emot flickor.

– Vi hade med flickor för två år sedan, men då fick vi mer eller mindre ringa in lag. Vi fick in väldigt få anmälningar. Men i år har det varit annorlunda. Det verkar som om innebandyn har växt på flicksidan.

Klassen för tioåringar blev inställd eftersom lagen stannade hemma. Men i 12- och 14-årsklasserna gick allt som det skulle.

Totalt spelades nio klasser, från tio år upp till 16. De lokala framgångarna var få. I tio- och 11-årsklasserna spelade man utan resultat och i de äldre klasserna hade de lokala lagen svårt att hävda sig. Skurup till exempel ställde upp i flera klasser. I p13, f14, p16 och f12 spelade man totalt 14 gruppmatcher och vann en. I P 12 gick det lite bättre, där man nådde en kvartsfinal.

I en klass gick det bättre. I p15 visade man upp ett bländande spel och tog sig hela vägen till final. Finalen spelades på kvällen och följdes av en stor publikskara.

– Vi har haft mycket publik hela veckan, men inte så mycket som när Skurup spelade final. Tyvärr förlorade de med 3– 4 mot Vejbyslätt, berättade Anette. Även Pandora utmärkte sig. I p14 till exempel vann man två av sina tre gruppspelsmatcher.

Turneringen inleddes i torsdags. Sedan var det full fart i fyra dagar. Först vid elvatiden i går räknade man med att vara klar.

– I år är första gången som vi haft matcher dagtid på torsdagen och fredagen. Innan har vi bara spelat på kvällarna och på lördagen och söndagen. Men så blir det. Ju fler lag som är med och spelar ju mer tid tar det att arrangera, avslutade Anette Truedsson.

Roger Karlsson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.