Annons

Rekordmånga dopningsprov i Elitloppet

Konstant övervakning av Elitloppshästarna och rekordmånga dopningsprov.
Svensk travsport stärker hästvälfärdsarbetet inför landets mest prestigefyllda travlopp.
Trav • Publicerad 31 maj 2020
De deltagande hästarna i Elitloppet står i samma stall på Solvalla. Arkivbild.
De deltagande hästarna i Elitloppet står i samma stall på Solvalla. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Inom den nordamerikanska hästsporten har ”Detention barn” en mångårig historia, men i Sverige är det en nymodighet.

– Vi var i USA och hälsade på under fjolåret för att se deras arbete. Man samlar helt enkelt alla deltagare från ett specifikt lopp i samma stall under en längre tid, kan övervaka dem och tar dopningsprov såväl före som efter loppen, säger Höijer, avdelningschef för Svensk travsports hästvälfärd.

Annons

För Solvallas del smyger man igång det hela i en ”light-version”. I stället för att samla deltagarna 24 timmar före loppet beslöt man att samla dem under samma tak med start söndag morgon.

– De aktiva var informerade om att de skulle vara på plats på Solvalla mellan klockan nio och elva. Den sista hästen rullade in på Solvallas stallbacke 10.57 vilket var tur. Hade de kommit försent hade inte hästen fått vara med. Nu är samtliga hästar övervakade hela tävlingsdagen, oavsett vad de än gör, säger Höijer.

Därtill är så kallade pre-race-tester tagna redan innan hästarna kom till Solvalla.

– Från det att hästarna bjudits in påbörjar vi den processen. Här idag tar vi urin- och hårprov bland annat och efter finalen tas det prov på alla hästar. Vi kan även frysa ner proven och spara dem i upp till fem år efter det att de togs, säger Höijer.

Exakt hur många prov som kommer att tas under dagen kungörs inte.

– Men vi ökar, i år tar vi fler prov denna tävlingsdag kontra motsvarande dag i fjol,säger hon.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons