Annons

Elitryttare får resa fritt – troligt SM i sommar

Ridsporten öppnar för tävlingar för seniorer från den 14 juni.
Landslagsryttare och elitryttare med sporten som främsta inkomstkälla undantas från reserestriktionerna.
Det gör det troligt att SM kan hållas i Falsterbo i augusti.
Ridsport • Publicerad 3 juni 2020
Peder Fredricson på Crusader Ice under träning. Snart får ryttarstjärnan tävla igen i Sverige. Arkivbild.
Peder Fredricson på Crusader Ice under träning. Snart får ryttarstjärnan tävla igen i Sverige. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

I helgen drar ett flertal ungdomstävlingar i gång runt om i landet. I dag går ridsportförbundet ut med riktlinjer för vad som gäller för seniorer framöver.

Från och med söndagen den 14 juni är det fritt fram för ryttare födda före 2002 att tävla – men inom ramen för de restriktioner som är beslutade av regeringen och myndigheterna. Grenar som dressyr och fälttävlan kan förhålla sig till det vanliga tävlingsreglementet men hoppningen får inledningsvis nöja sig med maximalt 50 startande ekipage per klass.

Annons

Tävlingarna måste ske utomhus och publik är inte tillåten.

Låg risk för smittspridning

– Ridsport i sig innebär ingen större risk för smittspridning, det visar erfarenheter från de aktiviteter som kunnat vara igång under vår och försommar, säger Margaretha Rödén, Svenska ridsportförbundets förbundsläkare.

– Men det är viktigt att vi inte skapar en smittspridning som vi inte haft. Den som har minsta symtom eller känner sig sjuk ska stanna hemma.

Ryttarna får nöja sig med en medhjälpare per häst. Cafeterior hålls stängda och inga prisutdelningar får förekomma.

– Vi har nära kontakt med våra arrangörer via vår sportavdelning, för att gemensamt se till att alla tävlingar genomförs på ett säkert och ansvarsfullt sätt. Jag upplever att alla vill göra rätt i dessa tider och inte medverka till att sprida smitta, säger förbundsordföranden Ulf Brömster.

Gräns vid 15 mil

Ridsporten undantar elit- och landslagsryttare oavsett ålder från gruppen som måste förhålla sig till myndigheternas reserestriktioner.

– Vi vill ge dem som gör en satsning mot mästerskap på alla nivåer en möjlighet att göra det. I vår sport är det inte alltid ålder som är avgörande för var man befinner sig i sitt tävlande, säger Ulf Brömster.

För övriga ryttare har förbundet satt en gräns vid som mest 15 mil för resor mellan bostaden och tävlingsplatsen.

TT: Sker det kontroller så att den gränsen hålls?

– Just den delen är möjlig att kontrollera. När man anmäler sig uppger man sin hemadress och då kan man få ut avståndet. Det är ryttarens ansvar att följa. Det kommer att bli någon form av stickprov, säger Ulf Brömster.

Annons

Robert Sollin, i förbundets hoppkommitté, tror att elitryttarna inom kort har tävlingar att välja mellan där de kan matcha sina hästar på högre hinder.

– I dagsläget är inga elittävlingar inbokade, men det kan ändras ganska fort om arrangörerna vill ha det eftersom vi har öppet för nya tävlingsansökningar, säger Sollin.

Tror på SM i Falsterbo

TT: Hur bedömer du möjligheten att arrangera elittävlingar med tanke på den rådande situationen?

– Ganska god, skulle jag vilja säga. Det handlar mest om hur snabbt man kan starta sin organisation.

Ulf Brömster:

– Jag är helt övertygad om att det kommer att finnas ett behov av elittävlingar eftersom det internationella tävlandet i princip är obefintligt just nu. De ryttare som normalt inte tävlar i Sverige kommer att göra det i större omfattning.

Det talar för att det kan bli ett ovanligt stjärnspäckat SM i Falsterbo 11-16 augusti.

TT: Är det er bedömning att SM kan arrangeras om nuvarande restriktioner gäller?

– Vår bedömning är att det är möjligt inom ramen för de här kriterierna. Jag vet att arrangören är i kontakt med den lokala polismyndigheten för att diskutera med den. Vår bedömning är att det borde vara möjligt, ja, säger Ulf Brömster.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons