Rockets drar sig ur

Det är "rakettider". Då avfyrar Ytown Rockets sin egen nyårsbomb. Regerande division 1-mästaren i amerikansk fotboll drar sig ur det svenska seriespelet - för att fortsätta spela med Roskilde Kings i den danska högstaligan.
Sport • Publicerad 28 december 2002

I morgon träffas representanter för båda klubbarna i Ystad för att se över de sista detaljerna innan samarbetet inleds. - Vi ser inte det här som en nödlösning utan mer som en chans att få spela på en högre nivå. Men om vi inte inlett det här samarbetet hade vi kanske inte haft kvar några A-lagsspelare över huvud taget, säger Roland Rasmusson, ordförande i Ytown Rockets. Ytown Rockets kommer inte längre att ställa ett eget seniorlag på fötter. Däremot fortsätter både U19 och U16 i seriespel. De seniorer som finns kvar i klubben kommer i stället att konkurrera om en plats i Roskilde Kings. - Klubbarna kommer oftast att träna var för sig men en gång i veckan blir det gemensam träning och den kan hållas både i Danmark och i Ystad. I den danska ligan får vi nog finna oss i att Roskilde Kings blir det officiella namnet. Är ni inte rädda för att bli åsidosatta? - Vi hoppas att det inte blir så. Vi kommer att ha med egna tränare och därför kan vi förhoppningsvis styra ganska mycket. Vi ska försöka se till att någon match spelas i Ystad men det är inte säkert att det danska förbundet går med på det. Vad säger det svenska förbundet? - Förbundet gillar inte vårt beslut men den här lösningen kan de inte stoppa. Jag hoppas att det inte blir några problem om vi någon gång i framtiden bestämmer oss för att börja om från början i Sverige igen. Den gångna säsongen blev framgångsrik för Ytown Rockets. Serieseger i division 1 och därefter kvaltriumf över KTH Osquars gav raketerna chansen att för andra gången ta steget upp i superserien. Klubben tackade nej. - Det är ett för stort steg att ta, både sportsligt och ekonomiskt. För vår del blir det mycket kortare resor nu eftersom de flesta lagen kommer ifrån Själland. Vi sparar runt 200 000 kronor på att spela i Danmark än i superserien. Inför nästa säsong står det redan klart att Rockets tappar närmare tio spelare som antingen går till en annan klubb eller slutar. Dessutom finns det av olika anledningar frågetecken för ytterligare elva spelare. - Om vi fortsatt spela i division 1 hade ännu fler försvunnit eftersom några av dem som finns kvar gärna vill ha en ny utmaning. Nu består vår A-trupp av 20-25 spelare med en snittålder på 19 år. Med den här lösningen kommer vi att behålla några rutinerade spelare och våra unga spelare får en bra chans att fortsätta utvecklas. - Jag hoppas att både publik och sponsorer förstår varför vi gör på det här sättet, säger Roland Rasmusson. Roskilde kom tvåa i serien i fjor och får nu chansen till Europacupspel. Lagets headcoach tillika landslagstränare Rasmus Rydberg kommer även i fortsättningen att ha huvudansvaret men Ytown Rockets ska också representeras på ledarsidan. På längre sikt hoppas Roland Rasmusson på ett ännu större samarbete över sundet. - Vi har diskuterat att starta en egen Öresundsliga med danska och skånska lag. Det vore det absolut bästa. Annars är vår förhoppning att det danska förbundet tillåter oss att spela med ett helt eget lag i deras serie.

Patrik Nyström patrik.nystrom@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.