Roland Rasmusson – årets idrottsledare

Ystads Idrottsjournalisters klubb har i år beslutat att ge årets idrottsledarpris till Roland Rasmusson, ordförande och tränare för Ytown Rockets, Ystads stolthet i amerikansk fotboll. Priset överräcks i samband med finalen i den årliga Annandagsblixten i handboll, YA-Sporten fick en pratstund ute på stan med en glad pristagare.
Sport • Publicerad 21 december 2005
bild: jan-olle persson
bild: jan-olle perssonFoto: 

- Det är oerhört smickrande och kanske lite överraskande att få ett sådant här pris. Det finns ju så många duktiga ledare här i trakten. Det är ju dessutom en gedigen skara tidigare pristagare man sällar sig till.

För närvarande tränar Roland Ytown Rockets U13-lag samt inför nästa säsong även de lite äldre grabbarna i U16 laget. Han är dessutom ordförande i klubben och ursprungligen dess grundare. Biten av sporten blev han efter ett par USA-besök i början av nittiotalet.

- När jag sett ett par matcher i USA och då framförallt med favoritlaget Miami Dolphins, så var jag helt enkelt fast.

Så mycket eget spel blev det inte för Roland utan det var endast de första två säsongerna som han drog på sig klubbens matchdress. Därefter har det enbart blivit coachning och rekrytering av nya ungdomar till sporten som blivit hans gebit. I en stad som Ystad är det relativt svårt att hitta nya spelare med den hårda konkurrensen som råder med handboll och andra sporter.

- Vi brukar åka ut till skolorna för att introducera sporten och det har slagit ganska väl ut. Sedan är det ju en hel del yngre handbollsspelare som inte riktigt platsar i sina respektive lag, som kommer till oss för att prova på något annat. En fördel som amerikansk fotboll har är att oavsett kroppsbyggnad så kan man som spelare göra en insats. Den enda egenskapen som inte riktigt fungerar är väl om man är lite väl försiktig av sig, hävdar Roland. Ytown Rockets som lag har alltid varit känt för sin tekniska kunnighet och passningsglada spel. Är det någonstans där lagmaskineriet brustit under åren så är det för att man haft det svårt att hitta de lite tyngre killarna som man inte flyttar så lätt på.

- Visst är det så att i det defensiva spelet hjälper det till ifall man har några starka och tunga gossar. Men det är också en stor portion taktik och teknikträning som krävs för att bli ett bra lag. Det är inte så mycket sin egen råstyrka eller individuella prestationer man vinner på. Det som är viktigare är att kunna utnyttja motståndarens svagheter och att kunna överraska sin opponent, säger Roland.

Roland tycker att det skulle vara kul ifall sporten kunde få någon form av svensk fixstjärna som slog sig in i den amerikanska proffsligan NFL, men han tror inte det kommer att hända inom överskådlig framtid.

- Jag tror att för att lyckas med detta så kräver det att man måste gå vägen genom det amerikanska collegeprogrammet. Visserligen finns det en europeisk proffsliga som sponsras av amerikanska NFL. I den finns det sex lag, ett ifrån Skottland, ett holländskt lag och fyra tyska lag. En spelare som presterar otroligt bra i något av de här lagen får möjligtvis komma över och provträna med något av de stora lagen på andra sidan Atlanten. Men dit är vägen otroligt lång. Den amerikanska coachstilen är inget han direkt anammat utan anser att han har format sin egen stil.

- Det har väl blivit ett hopkok av alla de tränare som passerat i klubben samt en del intryck från de ledarutbildningar man genomgått genom åren. Den amerikanska ledarstilen bygger lite för mycket på en alltför stor respekt inför tränaren. Det passar inte riktigt här hemma med vår mentalitet. Vi är mer ödmjuka, samt lyssnar och berömmer våra spelare mera vilket är viktigt framförallt för yngre killar, anser Roland

Ett anmärkningsvärt motto som denne eldsjäl coachar efter är ”Ett lag är aldrig bättre än sin sämste spelare”. Kanske flera andra lokala lag i andra sporter kunde anamma detta tankesätt. Då kunde kanske Ystad få ett lag som gick betydligt längre än till kvartsfinal i ett visst SM-slutspel.

Tony Pedersen

Roland Rasmusson

Ålder:43 år

Familj:Fru och tre pojkar varav två redan spelar amerikansk fotboll

Yrke:Servicesnickare

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.