Annons

Rovaniemi ersätter svenska VM-rallyt

Det svenska VM-rallyt är inställt. Nu står det klart att årets vinterrally i stället hamnar i Rovaniemi, vilket innebär att Finland får två deltävlingar 2021.
Bilsport • Publicerad 14 januari 2021
Det var inte mycket till snö när det svenska VM-rallyt avgjordes förra året. I år ersätts tävlingen av ett rally i finländska Rovaniemi. Arkivbild.
Det var inte mycket till snö när det svenska VM-rallyt avgjordes förra året. I år ersätts tävlingen av ett rally i finländska Rovaniemi. Arkivbild.Foto: Micke Fransson/TT

För en månad sedan kom beskedet att Länsstyrelsen i Värmland på grund av coronapandemin avslagit ansökan om tävlingstillstånd för årets svenska VM-rally.

Därför ställdes tävlingen in, och nu blir det i stället dubbla VM-rallyn i Finland kommande säsong.

Annons

Sedan tidigare har Jyväskylä en deltävling planerad till månadsskiftet juli–augusti, och nu tar också Rovaniemi plats i mästerskapskalendern. I stället för 11–14 februari, då svenska VM-rallyt var tänkt, flyttas tävlingen dock till 26–28 februari, skriver VM-arrangören.

Framtiden för ett fortsatt rally på svensk mark är osäkert av flera skäl. Dels hotas Svenska rallyt AB av konkurs, dels har bristen på snö i Värmland varit ett återkommande problem.

"Efter de snöfattiga vintrarna i Värmland har krav ställts från både seriens promotor och FIA (internationella bilsportsförbundet) att Rally Sweden måste säkerställa ett snörally. Kravet är att Rally Sweden ska vara ett vinterrally och då ska det köras på vintervägar. Detta skulle kunna innebära en flytt av tävlingen längre norrut i landet, ett utredningsuppdrag som vd för Rally Sweden redan har tillsammans med Svenska bilsportförbundet och som är pågående", skrev Svenska bilsportförbundets styrelse i ett pressmeddelande häromdagen.

Nästa vecka ska förbundet hålla ett nytt möte gällande det svenska VM-rallyt, med målet att ta fram det bästa alternativet att jobba vidare med.

Årets första VM-tävling avgörs i Monte Carlo 21–24 januari.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons