Annons

Rydströms svar på Reinfeldts VAR-utspel

"VAR är vår framtid", konstaterade SvFF:s ordförande Fredrik Reinfeldt.
Malmö FF-tränaren Henrik Rydström går emot och säger att han inte känner något behov av systemet.
– Det är ju ändå supportrarnas upplevelse av matchen som är superviktig, säger Rydström.
Fotboll • Publicerad 1 juli 2023
Malmö-tränaren Henrik Rydström känner inget behov av VAR. Arkivbild.
Malmö-tränaren Henrik Rydström känner inget behov av VAR. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Svenska fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt uttalade sig i SVT under midsommarhelgen:

– För mig är VAR hela fotbollens fråga. Det är inte några klubbar som har hand om det här. Det är hela publikens fråga, inte bara några få supportrar.

Annons

Kommentaren väckte starka reaktioner bland allsvenska fotbollssupportrar där många inte vill ha VAR.

Henrik Rydström, tränare i MFF, säger att han känner inget behov av VAR.

– Argumentationen är ju lite att domarna behöver det eller produkten fotbollen behöver det, men det är ju ändå supportrarnas upplevelse av matchen som är superviktig. Om majoriteten inte tycker det så måste man respektera det, men det är min personliga åsikt, säger Rydström.

"Tokig när det går emot mig"

Han säger att han har fått en “jäkla massa konstiga beslut emot sig” under åren som tränare, men det förändrar inte hans åsikt.

– Det är det som också är fotbollen, felbesluten och känslorna. Sedan är jag ju tokig när det går emot mig. Det man i sådana fall teknikmässigt borde ha är mållinjeteknologi, säger Rydström, samtidigt som han frågar sig hur många situationer det egentligen uppstår under en allsvensk säsong där tekniken ska avgöra huruvida bollen var inne eller inte.

Brännström: "Finns en risk"

AIK-tränaren Andreas Brännström har klart för sig vad han tycker om Reinfeldts uttalande.

– Jag tror så här: Det finns en risk att Uefa (Europeiska fotbollsförbundet) går in om ett år eller fem år och säger: "Ska ni tillhöra gemenskapen så ska de här sakerna finnas på plats." Jag tror att det kommer bli VAR i allsvenskan, förr eller senare. Men jag gillar att supportrarna är med och påverkar ligan.

Sedan tidigare är det känt att det finns ett stort motstånd mot VAR bland elitklubbarna. Bland annat har storklubbar som AIK, Djurgården, Hammarby, IFK Göteborg och Malmö FF årsmötesbeslut på att motverka införandet av VAR.

Beslut om införandet av systemet har skjutits upp eftersom Svenska fotbollförbundet ansåg att det behövs ytterligare analys och fördjupning kring hur videogranskningen skulle användas. VAR kan därför vara aktuellt först säsongen 2025.

Fakta: Det här är VAR

VAR står för Video assistant referee och är ett domarsystem med videodomare i fotboll som utvecklades för att hjälpa huvuddomaren att döma rätt.

VAR kan tillämpas vid följande händelser:

Målsituationer

Straffsituationer

Situationer som kan leda till rött kort

Identitetsfusk (I det fall där det finns misstanke att fel spelare dömts).

VAR implementerades första gången i ett stort mästerskap i VM i Ryssland 2018. Flera fotbollsligor i Europa har sedan dess infört systemet.

De här länderna i Europa använder VAR i sina förstaligor:

Belgien, Danmark, England, Frankrike, Grekland, Italien (första- och andraligan), Kosovo, Kroatien, Nederländerna, Polen (första- och andraligan), Portugal, Ryssland, Serbien, Slovakien, Spanien (första- och andraligan), Schweiz, Tjeckien, Turkiet, Tyskland (första- och andraligan), Ungern och Ukraina (första- och andraligan).

Vilka fattar beslut om VAR? Det är Svenska fotbollförbundets representantskap, som består av personer från SvFF:s styrelse och dess distrikt. Där sitter även personer som företräder elitklubbarna på herr- och damsidan (Svensk elitfotboll och Elitfotboll dam). Totalt handlar det om 45 röster som kan avgöra frågan.

Uppskattningsvis uppges VAR kosta 13–15 miljoner kronor per år, enligt Expressen. Under året då VAR implementeras beräknas det även tillkomma kostnader för bland annat projektledning och utbildning på 3–5 miljoner kronor.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons