Annons

Ryske OS-hjälten: Idrottare ett verktyg

OS-guldmedaljören Aleksander Lesun har slutat med modern femkamp och vill inte längre representera Ryssland.
Än mindre sedan kriget i Ukraina bröt ut.
Olympiskt • Publicerad 14 april 2022
I augusti 2016 hyllades Aleksander Lesun av Vladimir Putin. Nu har OS-guldmedaljören vänt Rysslands president ryggen. Arkivbild.
I augusti 2016 hyllades Aleksander Lesun av Vladimir Putin. Nu har OS-guldmedaljören vänt Rysslands president ryggen. Arkivbild.Foto: Ivan Sekretarev/AP/TT

Aleksander Lesun föddes 1988 i dåvarande Sovjetunionen och är uppväxt i Belarus. Han har tagit både OS- och VM-guld för Ryssland och hyllats av president Vladimir Putin.

Den 22 februari, två dagar före kriget i Ukraina bröt ut, hade han däremot bestämt sig för att avsluta sin framgångsrika karriär i modern femkamp (fäktning, hästhoppning, simning, skytte och terränglöpning).

Annons

Han är en av få idrottare som öppet opponerar sig mot landet som utfärdat hans pass och som han tagit medaljer för.

– Situationen i Ryssland börjar bli extremt allvarlig, säger Aleksander Lesun till BBC.

– Tidigare så blev du kanske anhållen i 15 dagar för att ha deltagit i en protest mot kriget. Nu kan det handla om tre år. Eller kanske 15 år för vissa typer av protester.

I mars, mitt under kriget i Ukraina, hyllade Vladimir Putin ett antal idrottare som tog OS-guld i Tokyo 2021 och Peking 2022. Efter det har flera av guldmedaljörerna fått repressalier, i form av bland annat rivna sponsoravtal med företag som fördömer kriget. Många ryska idrottare och landslag har också blivit avstängda av internationella förbund.

Aleksander Lesun menar att många människor används som propagandaverktyg i landet där oberoende medier får allt mindre utrymme.

– Jag är ledsen över att behöva erkänna att ryska idrottspersoner inte kan påverka situationen. Och många av dem vet inte ens vad som försiggår, säger han.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons