Annons

Ryssland: Vi är nöjda med OS

Ryssland har varit avstängt som nation i Tokyo. Men Ryska olympiska kommittén (ROK) tycker att OS varit en framgång.
Olympiskt • Publicerad 8 augusti 2021
Marija Lasitskene, en av tio ryska friidrottare i OS, jublar efter sitt guld i höjdhopp på lördagskvällen.
Marija Lasitskene, en av tio ryska friidrottare i OS, jublar efter sitt guld i höjdhopp på lördagskvällen.Foto: Francisco Seco/AP/TT

De runt 330 aktiva i det ryska laget, Ryska olympiska kommitténs lag, hade inför avslutningsdagen tagit 69 medaljer, varav 20 guld, och parkerade då på fjärde plats i medaljligan.

– Spelen var en framgång för vårt lag, säger Pozdnjakov.

Annons

Efter avslöjandet om dopningsmygel i samband med OS i Sotji 2014 är Ryssland avstängt som nation i OS. De ryska idrottare som kan bevisa att de är rena får tävla under Ryska olympiska kommitténs lag, men landets flagga är utbytt och i stället för nationalsången hörs Pjotr Tjajkovskij pianokonsert nr 1 vid prisceremonier och inför matcherna i lagsporter.

Att ryska deltagare överhuvudtaget fick delta har inte setts med blida ögon av alla och dopningsanklagelserna finns kvar. När den amerikanske ryggsimmaren Ryan Murphy tog brons på 100 och silver på 200 meter och båda gångerna fick stryk av ryssen Jevgenij Rylov sade han:

– Det är mentalt påfrestande att gå igenom ett helt år och simma ett lopp som förmodligen inte var rent.

"Ja, vi är här på OS. Det är helt rätt, oavsett om alla gillar det eller inte. Man måste kunna ta en förlust, men det kan tydligen inte alla", svarade ROK på Twitter.

Ryska deltagare kommer att få tävla som Ryska olympiska kommitténs lag även under vinter-OS i Peking nästa år.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons