Annons

Så begravde golftourerna stridsyxan

De rivaliserande golftourerna har gått från värsta fiender, ordkrig och stämningsansökningar till bästa vänner.
Det efter att Europatouren, LIV-touren och PGA-touren slagits ihop över en natt.
Vad hände?
Golf • Publicerad 7 juni 2023
Phil Mickelson är LIV-tourens största affischnamn. Han är glad att man slutit fred med PGA-touren. Arkivbild.
Phil Mickelson är LIV-tourens största affischnamn. Han är glad att man slutit fred med PGA-touren. Arkivbild.Foto: Seth Wenig/AP/TT

Början på juni 2022. Den första tävlingen på den nystartade LIV-touren, finansierad av den saudiarabiska staten, står för dörren. Det viskas om vilka stjärnnamn som kommer att finnas med i startlistan.

Sportens största profiler har erbjudits miljardbelopp för att, enligt kritikerna, medverka till att skifta fokus från Saudiarabiens skamfilade rykte gällande mänskliga rättigheter.

Annons

– Jag skulle fråga varje spelare som funderar på att lämna (för LIV): Har du någonsin behövt be om ursäkt för att vara medlem på PGA-touren?

Så lät det då från PGA-tourens kommissionär Jay Monahan. Han anspelade till de moraliska frågetecknen som följde spelarna som valt den nya saudi-touren, vilken anklagats för att vara ett exempel på sporttvätt.

Spola fram tolv månader och stridsyxan är begraven och fredspipan är rökt. Europatouren, LIV-touren och PGA-touren har gått samman och ska fungera som en gemensam enhet framöver.

– Jag förstår om folk kallar mig hycklare, säger Monahan nu.

Krävde vd:ns avgång

Det var en tvärvändning som tog golfvärlden, inklusive de oinformerade PGA-tourspelarna, på sängen.

Tidigare hade tongångarna varit hårda, inte minst från saudiskt håll där LIV Golfs vd, förre storspelaren Greg Norman, upprepade gånger gått till attack mot rivalen.

Uttalanden som upprört några av PGA-tourens storstjärnor som Rory McIlroy och Tiger Woods, vilka krävt Normans avgång.

– Som Rory sade, jag tror att Greg måste lämna och först då kan vi, förhoppningsvis, hitta en lösning, sade Woods tidigare.

De tycks ha fått sin vilja igenom. Enligt Yasir Al-Rumayyan – chef för den statliga saudiarabiska investeringsfonden Pif, samt ordförande för det nybildade golforganet – har sagt att Norman var ovetande om sammanslagningen. Sports Illustrated skriver att Norman inte väntas få någon betydande roll framöver.

Tourerna stämde varandra

Det är inte enbart verbalt som tourerna krigat. Innan sammanslagningen offentliggjordes var både PGA- och LIV-touren mitt uppe i stämningar mot varandra.

Annons

LIV var först ut genom att stämma sin tidigare antagonist då man menade att PGA-touren inte tillät "rättvis konkurrens". Detta efter att spelare som Dustin Johnson och Phil Mickelson stängts av för att ha valt spel på saudi-touren.

PGA-touren kontrade med en genstämning och kallade LIV:s ansökan för "ett cyniskt försök att undvika konkurrens och försöka sko sig på vår investering i utvecklingen av professionell golf".

– Jag ser till helhetsperspektivet och att ha den här klyftan i vår sport är varken rätt eller hållbart, säger Monahan.

Sade upp medlemskapen

Även DP World Tour, tidigare Europatouren, har varit involverad i rättsliga tvister. För några veckor sedan vann man i skiljedomstol mot spelare som gjort sig skyldiga till avtalsbrott genom att spela LIV-tävlingar.

Stora namn som Henrik Stenson och Sergio Garcia valde då att säga upp sina medlemskap.

Nu ska de åter vara välkomna, förutsatt att de betalar sina böter och avtjänar sina avstängningar.

Hur kommer det sig? Det enkla svaret stavas förmodligen pengar.

PGA-touren har försökt lindra blödningen av avhoppande spelare genom att erbjuda dem högre vinstsummor, begränsade startfält, tävlingar utan kvalgränser och garanterade prispengar.

Ett koncept som känns igen? Det är nämligen precis så LIV-tävlingarna är utformade – och har kritiserats för. Det stängda formatet fick bland annat Svenska golfförbundet att bryta med Henrik Stenson då man ansåg att LIV-touren är "en uppvisningsserie" som "strider mot vår värdegrund".

Försöket att konkurrera med de till synes obegränsade saudiska oljetillgångarna har stått PGA-touren dyrt och man var i desperat pengabehov då man tappat flera stora sponsorer i takt med att stjärnorna lämnat.

Annons

Nu har man fått en rejäl saudisk cashinjektion.

Fakta: Profilerna som valt sida i konflikten

Rory McIlroy: Världstrean har varit PGA-tourens tydligaste affischnamn i kampen mot LIV Golf. Hur nordirländaren ser på sammanslagningen är i nuläget oklart.

Tiger Woods: Har tagit strid tillsammans med McIlroy, om än inte lika regelbundet då Woods inte spelar så mycket längre.

Donald Trump: Den förre amerikanske presidenten är en ivrig supporter för LIV-touren där hans banor står värd för tre tävlingar efter att de plockats bort från PGA-touren. "Underbara nyheter från LIV Golf. En stor, vacker och glamorös affär för hela golfvärlden. Grattis till alla", skriver han.

Phil Mickelson: Den sexfaldige majorvinnaren, och nuvarande LIV-spelaren, har inte varit sen att kritisera sin förra arbetsplats. "En fantastisk dag", twittrade Mickelson när nyheten om sammanslagningen kom ut.

Terry Strada: Ordföranden för gruppen för offer i terrorattackerna den 11 september 2001 är starkt kritisk till sammanslagningen. "PGA-touren borde skämmas för sitt hyckleri och sin girighet", skriver organisationen enligt BBC.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons