Annons

Så spelas handbolls-EM

Först fick Sverige byta spelort i Danmark, sedan sade Norge nej till att arrangera sin del av handbolls-EM.
Nu spelas hela mästerskapet – i smittsäkra bubblor – i Danmark.
Så här ska det gå till.
Handboll • Publicerad 2 december 2020
Blott tio dagar före EM bekräftades det att handbollsmästerskapet ska spelas, i Danmark. I kväll startar Sverige mot Tjeckien.
Blott tio dagar före EM bekräftades det att handbollsmästerskapet ska spelas, i Danmark. I kväll startar Sverige mot Tjeckien.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Bakgrund:

På grund av coronapandemin har det funnits en oro kring handbollsmästerskapet, men i september kom positiva signaler då det meddelades att matcherna sannolikt skulle få spelas inför publik, även om det enbart handlade om några hundra åskådare per match.

Annons

Smittan började spridas snabbt i oktober och de norska och danska regeringarna beslutade om allt tuffare restriktioner. Den 6 november beslutades det att gruppspelet för Sveriges grupp, grupp B, flyttas från Fredrikshamn till Herning på grund av restriktioner i norra Jylland som en följd av coronasmitta i minkfarmar.

Tio dagar senare satte de norska smittskyddsreglerna stopp för EM-spel i Trondheim, där två grupper skulle spela gruppspelet och där semifinaler och final skulle spelas.

En vecka senare, den 23 november, gav den danska regeringen klartecken till att Danmark hyser hela mästerskapet – en flytt som gjordes med bara tio dagars marginal till EM-starten. Kolding tar över gruppspelet för grupp C och D och Herning semifinaler och final.

Matcherna spelas inför tomma läktare.

Smittsäkerhet:

Inför avresan till Danmark hade de svenska spelarna testats för covid-19 minst sju gånger. Och de testades direkt när de kom till hotellet i Silkeborg. Går Sverige långt i turneringen kan spelarna testas runt 20 gånger innan EM är över.

Flera lag har har haft coronasmitta, men den svenska lagläkaren Hampus Lüning tror inte på många fall under EM med tanke på idogt testande och rigorösa säkerhetsbestämmelser i övrigt i bubblorna. Exempelvis får man inte röra sig som man vill på och utanför hotellet och på arenan.

Favoriter:

I VM i fjol vann Nederländerna finalen mot Spanien och Ryssland vann bronsmatchen mot Norge. I EM för två år sedan var det Frankrike, Ryssland, Nederländerna och Rumänien i topp. Ryssland, medaljör i de två senaste mästerskapen, har flera toppspelare skadade, men tillhör ändå favoriterna. Liksom Norge, som laddat inför ett hemmamästerskap, och som har vunnit sju av 13 EM. Man har i Stine Bredal Oftedal världens just nu bästa spelare.

Sverige:

Annons

Med VM-tvåan Spanien och VM-trean Ryssland i gruppen får kanske Sverige sikta in sig på tredje plats, som tar laget till huvudrundan men sannolikt inte med så många poäng. Sveriges första match, mot Tjeckien, är en nyckelmatch. Seger är troligen ett måste för att kunna gå vidare. I mellanrundan kan man få möta hemmanationen Danmark och EM-segraren senast, Frankrike. De två bästa i grupperna i huvudrundan går till semifinal, trean får spela placeringsmatch om plats 5-6.

Sverige genrepade mot Ungern i helgen där det blev en knapp förlust i den första matchen (27–28) och en större seger i den andra (31–25).

Fakta: Handbolls-EM

Spelas i Danmark 3–20 december.

Grupperna:

Grupp A (Herning): Frankrike, Danmark, Montenegro, Slovenien.

Grupp B (Herning): Ryssland, Sverige, Spanien, Tjeckien.

Grupp C (Kolding): Nederländerna, Ungern, Serbien, Kroatien.

Grupp D (Kolding): Rumänien, Norge, Tyskland, Polen.

De tre bästa lagen i varje grupp går vidare till huvudrundan. Grupp A och B slås ihop, liksom C och D.

Från huvudrundan går ettorna och tvåorna till semifinal, medan treorna spelar match om femteplats.

Sveriges gruppmatcher:

3 december: Tjeckien.

5 december: Spanien.

7 december: Ryssland.

Sverige blev sexa i EM 2018 och sjua i VM 2019.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons