Annons

MFF:s Safari hyllades av Federer

SM-guldet var redan hamn – nu handlade det om att regissera en avslutningsföreställning.
Efter sin sista fotbollsmatch i karriären hyllades Malmö FF:s Behrang Safari av bland andra tennisstjärnan Roger Federer.
Fotboll • Publicerad 6 december 2020
Malmö FF:s Behrang Safari med Lennart Johanssons pokal och sin familj. Safari tackades av efter sin sista fotbollsmatch i karriären.
Malmö FF:s Behrang Safari med Lennart Johanssons pokal och sin familj. Safari tackades av efter sin sista fotbollsmatch i karriären.Foto: Andreas Hillergren/TT

– Det var fint att se att han också kunde sprida lite kärlek tillbaka, säger Safari.

Den 35-årige MFF-försvararen fick själv välja hur han skulle avsluta sin karriär. Spela från start eller göra ett inhopp? Behrang Safari valde det sistnämnda och i den 61:a minuten blev han inbytt i den betydelselösa matchen hemma mot Östersund.

Annons

– Det var jobbigt. Det var mycket känslor, men också kul att få spela fotboll. Jag bara njöt de sista minuterna jag hade kvar som fotbollsspelare, säger Safari efter 4–0-segern i den allsvenska avslutningen.

Federer: "Gjort mitt liv bättre"

Han fick lyfta Lennart Johanssons pokal efter sin sista match i karriären och ta emot sitt fjärde SM-guld. Efter prisceremonin hölls en lång hyllning till Safari inne på planen inför tomma läktare.

Tidigare tränare, ledare och lagkamrater hade spelat in hyllningsfilmer. Exempelvis den tidigare argentinske landslagsspelaren Walter Samuel, som Safari spelade med under ett par säsonger i Basel.

– Det var väldigt speciellt. Att få se att man har berört människor på och utanför planen. Det betyder jättemycket. Jag har försökt genom hela karriären att sprida så mycket glädje och kärlek som möjligt, och det är väl ett litet kvitto på att jag har nått ut.

Mest förvånad var han över att hans fru Ivana hade spelat in en film, men för utomstående var nog den största överraskningen hyllningsfilmen från den schweiziske tennisstjärnan Roger Federer .

– Jag vill tacka dig för att du har gjort mitt liv bättre, sade den stora Baselsupportern till Safari.

– Vi snackar ju en gång i veckan, skämtar Safari.

– Nej, men han är ett stort Baselfans och var på många av våra matcher. Jag fick träffa honom en del gånger. Det är en stor personlighet. En fantastisk människa och en ännu större idrottsman. Det var fint att se att han också kunde sprida lite kärlek tillbaka.

Saknade publiken

Årets SM-guld säkrade MFF redan den 8 november hemma mot Sirius. För Safari var det guld nummer fyra i karriären – det första tog han redan 2004. Sommaren 2008 blev han utlandsproffs och under sina år i Basel och Anderlecht blev det totalt sju ligaguld – fem i Schweiz och två i Belgien.

– Det har varit en lång och väldigt fin karriär som jag verkligen har uppskattat. Jag fick avsluta med ett SM-guld, jag kan verkligen inte begära mer., säger Safari, som återvände till MFF sommaren 2016.

Annons

Hade han fått mer speltid denna säsong hade det troligtvis blivit ytterligare ett år i MFF-tröjan, säger Safari. Det som grämde honom mest var annars att han fick avsluta inför tomma läktare.

– Den största besvikelsen i år har varit att inte få höra publikens jubel, säger Behrang Safari.

Fakta: Behrang Safari

Född: 9 februari 1985.

Bor: Lund.

Position: Vänsterback.

Klubbar: Lunds SK –2001, Malmö FF 2001–2008, Basel 2008–2011, Anderlecht 2011–2013, Basel 2013–2016, Malmö FF 2016–2020.

Främsta meriter: Fem schweiziska ligatitlar (2016, 2015, 2014, 2011, 2010), två belgiska ligatitlar (2013, 2012), fyra SM-guld (2004, 2016, 2017, 2020), 31 A-landskamper.

Aktuell: Avslutade sin fotbollskarriär när Malmö FF vann hemma mot Östersund i den allsvenska avslutningen på söndagen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons