Annons

Sålde otillåten fluorvalla – produkter stoppas

Två nationer, Litauen och Moldavien, har bötfällts av IBU för att ha använt otillåten fluorvalla.
Samtidigt har flera vallatillverkare tvingats att dra tillbaka produkter som brutit mot regelverket, rapporterar NRK.
Skidskytte • Publicerad 12 januari 2022
Internationella skidskytteförbundet (IBU) har upptäckt otillåten fluorvalla. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Enligt Felix Bitterling, sportchef i Internationella skidskytteförbundet (IBU), har nationer använt otillåten fluorvalla utan att veta om det.

– Det är en olycklig situation för lag som har köpt produkter som de trott varit rent och EU-godkänt, säger han till NRK.

Annons

Det var i fjol som både IBU och Fis (Internationella skidförbundet) klubbade igenom ett förbud mot fluorvallor med så kallad C8-teknologi.

Den norska vallatillverkaren Swix är en av flera leverantörer som fått besked om att de innehar produkter som strider mot regelverket.

– Det är väldigt olyckligt, och vi drog omedelbart tillbaka produkten när IBU informerade oss. Men det ska också sägas att IBU har testat många av våra produkter, och detta är den enda som inte är innanför regelverket, säger Christian Gløgård, forsknings- och utvecklingschef på Swix.

Felix Bitterling säger att IBU har trappat upp fluortestningen och att förbundet satsat stora pengar på det. Än så länge har man bara hittat felaktigheter hos mindre nationer.

– Vi trodde att fler lag skulle testa att fuska, så det är en positiv överraskning och bra för sporten. Det vi inte hade väntat oss var att vi skulle hitta flera produkter från leverantörer som inte var rena, trots att de var EU-märkta. Det var lite överraskande, säger han.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons