Annons

Salming gör sig redo att flyga till Toronto

Börje Salmings tillstånd har förvärrats snabbt under hösten.
Men nu planerar ishockeylegendaren och familjen att åka till Toronto.
Dessutom har familjen fått klartecken för mer vård hemma i Sverige, berättar hans fru Pia Salming för .
Ishockey • Publicerad 6 november 2022
Börje Salming på plats under friidrotts-EM i München tidigare i somras. Arkivbild.
Börje Salming på plats under friidrotts-EM i München tidigare i somras. Arkivbild.Foto: Jessica Gow / TT

Börje Salmings ALS-sjukdom har skakat om ishockey-Sverige. 71-åringens tillstånd har försämrats snabbt och han kan inte längre prata.

I en lång intervju med Expressen i mitten av oktober berättade Börje Salmings fru Pia att sjukdomen "galopperade jättesnabbt" och om familjens frustration över den vård hockeyikonen hade fått – bland annat att en bromsmedicin hade stoppats i tullen.

Annons

Men nu har Börje Salming och familjen fått några ljusglimtar i vardagen.

Hockeyikonen planerar att med familjen åka till Hall of fame-helgen i Toronto nästa vecka där ceremonier för de nyinvalda svenskarna Henrik och Daniel Sedin samt Daniel Alfredsson ska hållas.

– Vi har sagt så här: För varje dag Börje ger tummen upp för att åka, då är hela familjen fast besluten att åka. Säger han dagen innan att han inte vill åka, då åker vi inte. Det är på den nivån vi ligger, säger Pia Salming till Expressen.

Salming är starkt förknippad med Toronto och har ikonstatus efter sina 16 säsonger i klubben.

Salming kommer även att få en laddning bromsmedicin till sitt hotell och familjen har fått klartecken att ta med det hem till Sverige. Dessutom har familjen fått klart med avancerad sjukvård i hemmet, ASIH.

– Det är läkare, det är kuratorer, sjukgymnaster, logoped. De kommer hit, de är supersmidiga och jättetrevliga, och bryr sig om Börje. Och han tycker det är skönt, och gör tummen upp när de kommer, säger Pia Salming.

Fakta: Börje Salming

Född: 17 april 1951 i Kiruna.

Meriter: 2 SM-guld med Brynäs 1971 och 1972, VM-brons 1972, VM-silver 1973. Uttagen i VM:s All Star-lag 1973. Rookie of the year (Årets nykomling) i NHL 1974.

Uttagen i NHL:s All Star-lag 1977 och ytterligare fem gånger i NHL:s andra All Star-lag. Uttagen i Canada Cups All Star-lag 1976.

Vid fyra tillfällen nominerad till Norris Trophy som en av NHL:s tre bästa försvarsspelare.

Utsedd till NHL:s bäste svenske spelare, Viking Award, tre gånger.

Karriär: Debuterade i Kiruna AIF 1967 i dåvarande division 2. Värvades 1970 till allsvenska topplaget Brynäs. Debuterade i landslaget Tre Kronor 1972 och tog VM-brons samma år.

1973 tog han steget till NHL och Toronto där han stannade i 16 säsonger. Han avslutade NHL-karriären med ett år i Detroit innan han flyttade hem till Sverige för tre elitseriesäsonger i AIK.

Totalt spelade han 1 148 NHL-matcher och anses med sin uppoffrande spelstil vara den som banade väg för europeer i NHL.

1996 blev han förste svensk att väljas in Hockey Hall of Fame. Två år senare valdes han in i Internationella ishockeyförbundets (IIHF) Hall of Fame.

Valdes vid IIHF:s 100-årsjubileum 2008 in i århundradets All Star-lag.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons