Annons

Samuelsson höll löftet – knäckte Thingnes Bø

Mardrömsstart i fjol. Drömtävling nu.
Sveriges skidskytteherrar vann världscupstafetten i Hochfilzen efter stor dramatik där Sebastian Samuelsson knäckte Norges Johannes Thingnes Bø på sistasträckan.
Skidskytte • Publicerad 13 december 2020
Sebastian Samuelsson fixade svensk seger i stafetten i Hochfilzen.
Sebastian Samuelsson fixade svensk seger i stafetten i Hochfilzen.Foto: Joe Klamar/AFP/TT

Att det skulle gå bra för svensk del kunde man ana redan efter de två första sträckorna. Peppe Femling sköt fullt i liggande och behövde bara två extraskott i sitt stående skytte, medan Jesper Nelin gjorde detsamma men med bara ett extraskott i stående.

Extra skönt för Femling som i just Hochfilzen förra året gav Sverige en katastrofstart i stafetten med tre straffrundor.

Annons

– Det här var en revansch från i fjol, som var en mardrömsupplevelse. Det var inte bara kul och avslappnat att starta i dag, så det här var jäkligt skönt, sade Femling till SVT efter sin sträcka.

Skakiga ben

Nelin gick ut tio sekunder efter täten efter sitt sista skytte, men gjorde ett ypperligt sistavarv och när han lämnade över till Martin Ponsiluoma på tredjesträckan var Sverige bara två sekunder bakom ledarduon Tyskland och Österrike.

– Jag ville bara komma så nära som möjligt för jag visste att ”Ponsi” tar i kapp dem lätt, sade Nelin till SVT.

Ponsiluoma var direkt i rygg på de framförvarande och inledde sedan med fullt skytte i liggande – där han brukar ha stora problem – men hade det kämpigare i stående. Tre bom, tre extraskott, men som tur var inga straffrundor.

Riktigt fin skidåkning gjorde att han ändå kunde lämna över i delad ledning med Norge – tio sekunder före jagande Tyskland och ytterligare femton före Ryssland – och skicka i väg Sebastian Samuelsson i duell med norske suveränen Johannes Thingnes Bø.

– På reservskotten började det nypa bra i benen. Jag blev lite stressad och missade de två första. Men det var jävligt skönt att sätta den sista. Och "Sebbe" hade lovat innan att om han skulle gå ut tillsammans med Johannes så skulle han vinna, sade Martin Ponsiluoma till SVT.

Problem med geväret

Sebastian Samuelsson njöt av att få gå ut sida vid sida med världscupledaren från Norge.

– Det var kul att få gå ut samtidigt som Norge och verkligen få en fajt med Johannes. Han är världens bästa skidskytt och leder världscupen. Men jag försökte boosta mig med att jag faktiskt ligger tvåa, så om det är någon som ska slå honom så är det jag. Jag motiverades och inspirerades av den duellen, säger Samuelsson till TT.

Samuelsson sköt fullt i liggande medan Thingnes Bø tvingades till ett extraskott, vilket gav fem sekunders blågul ledning.

Thingnes Bø åt som väntat snabbt upp avståndet, men fick också bränna onödig energi. Det visade sig i det stående skyttet, då det var rejält med nerver när kombattanterna lade an.

Annons

Samuelsson ville få i gång skyttet snabbt för att sätta press på norrmannen, men inledde med en bom. Svensken bommade ytterligare ett, men trots problem med geväret – han hade svårt att få i extraskotten – lyckades han fylla tavlan utan straffrundor. Samtidigt gick det ännu sämre för Thingnes Bø, som också hade problem med ammunitionen och sköt sig till en straffrunda.

– Jag blev lite stressad. Det strulade lite väl mycket för mig, jag hade hellre sett att jag hade fått i det där extraskottet på en gång. Men samtidigt strulade det ännu mer för honom så jag är glad att jag lyckades få ner dem till slut, säger Samuelsson.

"Vi vinner i dag"

Ut från skyttet ledde Samuelsson och Sverige med 16,6 sekunder, och det kunde inte ens Johannes Thingnes Bø ta ikapp.

"Vi vinner i dag", skrek förbundskaptenen Johannes Lukas när han manade på Samuelsson längs spåret, och visst blev det så.

Sebastian Samuelsson höll sig på benen, höll sitt löfte till Ponsiluoma och ordnade svensk seger i herrstafetten.

För Samuelsson var det andra gången i vinter som han gick vinnande ur en slutstrid med Johannes Thingnes Bø. Även i jaktstarten i finländska Kontiolax den 5 december var svensken den starkaste i det sista skyttet och knep segern.

– Nu har jag stått där två gånger mot honom i ett sista avgörande stående och jag har tagit honom båda gångerna. Det är klart att det betyder mycket för mitt självförtroende, säger Samuelsson.

För stafettherrarna bådar resultaten gott inför stundande VM. Nu har man inlett säsongen med en andraplats i Kontiolax och seger nu i Hochfilzen.

Stafettguldet i OS 2018 till trots, det här är det bästa herrlaget som Sebastian Samuelsson varit del av, säger han.

– När vi har vunnit stafetter tidigare så har det varit med betydligt sämre lag än vad vi har nu. Det är det som är kul, att nu börjar vi verkligen tro på det. Vi ska vara med och fajtas om åtminstone pallen nu. I dag gör vi allting rätt och då kan vi vinna också, säger Samuelsson.

Annons

– Jag skulle vilja gå så långt som att Sverige aldrig haft ett så bra herrstafettlag som vi har nu.

Norge blev tvåa, 5,7 sekunder bakom till slut, och Tyskland blev trea, 44,1 sekunder efter Sverige.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons