Annons

Samuelsson höll löftet – knäckte Thingnes Bø

Mardrömsstart i fjol. Drömtävling nu.
Sverige skidskytteherrar vann världscupstafetten i Hochfilzen efter att Sebastian Samuelsson knäckt Norges Johannes Thingnes Bø på sistasträckan.
Skidskytte • Publicerad 13 december 2020
Sebastian Samuelsson fixade svensk seger i stafetten. Arkivbild.
Sebastian Samuelsson fixade svensk seger i stafetten. Arkivbild.Foto: Antti Aimo-Koivisto

Att det skulle gå riktigt bra för svensk del kunde man ana redan efter de två första sträckorna, signerade Peppe Femling och Jesper Nelin. Femling sköt fullt i liggande och behövde bara två extraskott i sitt stående skytte, medan Nelin gjorde detsamma men med bara ett extraskott i stående.

Extra skönt för Femling som i just Hochfilzen förra året gav Sverige en katastrofstart i stafetten med tre straffrundor.

Annons

– Det här var en revansch från i fjol, som var en mardrömsupplevelse. Det var inte bara kul och avslappnat att starta i dag, så det här var jäkligt skönt, säger Femling till SVT.

Skakiga ben

När Nelin lämnade över till Martin Ponsiluoma på tredjesträckan var han bara två sekunder bakom ledande Tyskland och Österrike. Ponsiluoma inledde sedan perfekt med fullt skytte i liggande – där han brukar ha stora problem – men hade det sedan kämpigare i stående. Tre bom, tre extraskott – men som tur var inga straffrundor.

Riktigt fin skidåkning gjorde att han ändå kunde lämna över i delad ledning med Norge – tio sekunder före jagande Tyskland och ytterligare femton före Ryssland – och skicka i väg Sebastian Samuelsson i en duell med norske suveränen Johannes Thingnes Bø.

– På reservskotten började det nypa bra i benen. Jag blev lite stressad och missade de två första. Men det var jävligt skönt att sätta den sista. Och Sebbe hade lovat innan att om han skulle gå ut tillsammans med Johannes så skulle han vinna, säger Martin Ponsiluoma till SVT.

Problem med geväret

När Samuelsson sedan sköt fullt i liggande, medan Thingnes Bø tvingades till ett extraskott, var det också fördel Sverige och fem sekunders blågul ledning.

Thingnes Bø åt som väntat snabbt upp avståndet, men fick också bränna onödig energi. Det visade sig i det stående skyttet, då det var rejält med nerver när kombattanterna lade an.

Samuelsson hade det riktigt skakigt och bommade två men trots problem med geväret – han hade svårt att få i extraskotten – lyckades han fylla tavlan utan straffrundor. Sämre gick det för Thingnes Bø, som också hade problem med ammunitionen och sköt sig till en straffrunda.

Ut från skyttet ledde Samuelsson och Sverige därför med 16,6 sekunder, och det kunde inte ens Johannes Thingnes Bø ta ikapp.

"Vi vinner i dag", skrek förbundskaptenen Johannes Lukas när han manade på Samuelsson längs spåret, och visst blev det så.

Sebastian Samuelsson höll sig på benen, höll sitt löfte till Ponsiluoma och ordnade svensk seger i herrstafetten.

Norge blev tvåa, 5,7 sekunder bakom, och Tyskland blev trea, 44,1 sekunder efter Sverige.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons