Annons

Samuelsson nobbar tredje dosen före OS

SOK uppmanar de svenska OS-stjärnorna som kan att ta en tredje vaccindos.
Men skidskyttestjärnan Sebastian Samuelsson räds biverkningar – och väntar till efter OS i Peking.
Skidskytte • Publicerad 6 januari 2022
Sebastian Samuelsson. Arkivbild.
Sebastian Samuelsson. Arkivbild.Foto: Matthias Schrader/AP/TT

Nej, 24-årige Sebastian Samuelsson – som tog både guld och silver i Pyeongchang 2018 – kommer inte att ta en tredje vaccindos med mindre än en månad kvar till OS i Peking.

– Jag har inte planerat in att ta någon mer dos. Jag har inte fått den rekommendationen direkt från SOK. För mig känns det som en för stor risk så nära inpå OS att ta en tredje dos och inte veta hur jag reagerar med biverkningar. Jag litar på att jag har ett bra skydd med två doser, säger Samuelsson på en presskonferens.

Svängt i frågan

Annons

Sveriges olympiska kommitté (SOK) har på vissa sätt svängt i frågan om en tredje vaccindos för idrottare inför OS.

Så sent som i slutet av november sade verksamhetschefen Peter Reinebo att han inte trodde att det skulle bli aktuellt för särskilt många.

– Får man erbjudandet i januari tycker vi att det kan vara lite väl nära inpå OS, sade Reinebo då.

Men häromdagen sade SOK:s läkare Jakob Swanberg att det är SOK:s "starka rekommendation att de som fick sin andra dos för sex månader sedan tar en tredje".

– Förutsatt att man kan göra det i rimlig tid innan man ska tävla så man inte riskerar att få sin tävling förstörd av vaccinbiverkningar, sade Swanberg till TT.

"Rejält påverkad"

Och det är alltså just biverkningarna som Samuelsson räds.

– Jag tog min andra dos... det har nog precis gått sex månader, så det är precis så att jag kan ta tredje. Men jag kände redan efter andra dosen att jag blev rejält påverkad av den, det gick inte bra på träning på någon vecka. Och ett sådant avbrott har man inte råd med så nära inpå OS, säger han.

Men efter Peking kommer Samuelsson att ta den tredje dosen.

– Ja, absolut, säger han.

För skidskyttarna väntar det här veckoslutet världscuptävlingar i tyska Oberhof. Både herrarna och damerna inleder med sprint på fredagen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons