Annons

Seger nära comeback: "VM en målsättning"

Caroline Seger är tillbaka i träning och drömmer om en VM-sommar på andra sidan jordklotet.
Det gäller även om hon inte får en plats i nästa veckas landslagstrupp.
– – Det är klart att VM är en målsättning i sig. Men först och främst handlar det om att komma tillbaka och kunna spela fotboll och vara smärtfri, säger den 37-åriga mittfältsveteranen.
Fotboll • Publicerad 3 februari 2023
Mittfältsveteranen Caroline Seger är tillbaka i träning, och närmar sig comeback på fotbollsplanen efter fjolårets häloperation. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

När Rosengård drog i gång fotbollssäsongen för en vecka sedan var det framför allt ett ansikte som lyfte stämningen på Malmö IP lite extra. Caroline Seger, lagkapten i både Rosengård och det svenska landslaget, fanns med för första gången sedan häloperationen i höstas.

Nu berättar Seger att rehabiliteringen gått nästan oförskämt bra, och det lär bara vara är en tidsfråga innan hon kan vara tillbaka i spel. Att comebacken kommer redan i årets första träningsmatch, mot danska Nordsjälland nästa lördag, vågar hon ändå inte lova.

Annons

– Det är jättesvårt att säga, jag har ingen aning. Varje dag då jag kan spela fotboll är en vinst för mig, så vi tar det långsamt. Man måste också ge senan lite tid, så det är skitsvårt att säga, säger Caroline Seger på telefon från Rosengårds träningsläger i spanska Estepona.

Landslagstrupp nästa vecka

En sedan tidigare krånglande hälsena gav till slut vika under EM i England i somras. Efter mästerskapet meddelade Seger att hon tvingats till operation på grund av en hälsenebristning.

Hundraprocentig är hon ännu inte riktigt. På torsdagens träning körde Seger rehab vid sidan om det övriga laget. Utöver det har hon tränat för fullt med Rosengård.

– Jag har varit med på allting. Men det är som med alla skador, man behöver slussas in i det och framför allt vänja senan.

På tisdag tar Peter Gerhardsson ut sin första "riktiga" landslagstrupp för året, till landskamperna mot Spanien och Tyskland senare i februari. I januari samlades förvisso fotbollsdamerna för ett läger i Portugal, men då saknades i princip samtliga utlandsproffs liksom alla Rosengårdsspelare.

Caroline Seger vill varken säga det ena eller det andra om huruvida hon är aktuell för en återkomst i landslaget redan nu.

– Det vet jag inte. Och det är ju hela tiden också en kontakt sinsemellan (mellan landslaget och klubben), och mellan mig och Renée (Slegers, Rosengårds tränare). Det är en dialog, så får vi se var den landar. Men det är ju bara februari också, det är lite dag för dag nu. Det är verkligen så, säger Seger.

Inga bakslag

Som den spelfördelare hon är klarar Seger av att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Hon tar säsongen pö om pö, men riktar på samma gång blicken ändå bort mot juli månad.

Den 23 juli spelar Sverige VM-premiär mot Sydafrika på Wellington Regional Stadium i Nya Zeeland.

– Det är klart att det är en målsättning i sig. Men först och främst handlar det om att komma tillbaka och kunna spela fotboll och må bra i det. Och att kunna vara smärtfri och så. Det var därför jag gjorde operationen också, för att kunna komma tillbaka på en hög nivå. Det är det som är mitt kortsiktiga mål framöver.

Annons

TT: Det mesta låter ändå positivt hittills?

– Det gör det. Det har gått enligt plan så det är bara att hoppas att det fortsätter göra det. Det är vanligt med något bakslag, det har de sagt till mig. Men än så länge är det väldigt positivt.

Fakta: Caroline Seger

Född: 19 mars 1985 i Gantofta (37 år).

Position: innermittfältare.

Klubb: Rosengård.

Moderklubb: Stattena.

Klubbar: Stattena 2001–2004, Linköping 2005–2009, Philadelphia 2010, Western New York Flash 2011, Ldb FC Malmö 2011, Tyresö 2012–2014, Paris Saint-Germain 2014–2016, Lyon 2016–2017, Rosengård 2017–.

Landskamper/mål: 233/32.

Meriter i urval: OS-silver 2021 och 2016, VM-brons 2019, VM-brons 2011, EM-brons 2005 och 2022, Diamantbollen 2009 och 2019, SM-guld med Tyresö 2012, med Ldb Malmö 2011, med Linköping 2009 och med Rosengård 2019, 2021 och 2022. Ligaseger i USA med Western New York Flash 2011, fransk mästare, cupmästare och Champions League-mästare med Lyon 2017.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons