Annons

Sjöström: "Tänker på mina ukrainska vänner"

Fler och fler idrotter öppnar för att låta ryska idrottare tävla igen.
Simstjärnan Sarah Sjöström hoppas att den dörren hålls stängd.
– Jag tänker på mina ukrainska simkollegor. Jag tycker att de ska kunna vara på mästerskapen och känna sig trygga, säger Sjöström.
Simning • Publicerad 12 april 2023
Sarah Sjöström.Foto: Caisa Rasmussen/TT

Flera ukrainska simmare – däribland OS- och VM-medaljören Mychailo Romantjuk – finns på plats i den internationella stortävlingen Swim Open i Stockholm som startar på torsdagen.

Inom simningen är idrottare från Ryssland och Belarus fortfarande avstängda på grund av invasionen av Ukraina.

Annons

Det Internationella simförbundet World Aquatics (före detta Fina) gläntade dock på dörren i förra veckan.

De beslutade att inrätta en arbetsgrupp som ska utreda om och hur ryska och belarusiska idrottare ska kunna komma tillbaka till internationellt tävlande under neutral flagg.

"Ska känna sig trygga"

Deras rapport ska läggas fram först i juli – vilket innebär att det inte blir aktuellt till VM i japanska Fukuoka i juli.

Sjöström är försiktig när hon svarar på frågor i ämnet – "Jag vill inte bli talesperson för det här" – men är ändå tydlig att hon värnar om de ukrainska idrottarna.

– Jag tycker att de ska kunna vara på mästerskapen och känna sig trygga. Det är det viktigaste. De förtjänar att vara där och tävla, säger hon.

Efter att Internationella olympiska kommittén (IOK) i början av året öppnade för ryska och belarusiska idrottare skulle få tävla under neutral flagg redan i OS i Paris nästa sommar kom starka protester från framför allt Europa, däribland Sveriges olympiska kommitté.

"Har dragit i gång kriget"

Ukraina har hotat att bojkotta OS om ryska idrottare tillåts vara med.

– Det pågår ju ett krig och det finns ett land som har dragit i gång det här kriget. Jag håller med SOK och hoppas att rätt beslut tas. Jag tänker på mina ukrainska vänner och simmarkollegor framför allt. Jag försöker se det från deras perspektiv för att de ska kunna tävla, säger Sjöström och fortsätter:

– De har redan haft det tufft och många har blivit av med sina simhallar och idrottshallar. Som tur är har några av dem fått väldigt bra hjälp, bland annat från Italien. De har stöttat idrottarna på ett väldigt bra sätt.

Sjöström går in i hemmatävlingen efter att ha levererat ett starkt formbesked i tävlingsserien i Frankrike i mars. Där gjorde Sjöström sina första tävlingar på sju månader efter att ha tagit ett tävlingsuppehåll under hösten.

Annons

I Frankrike slog hon till med världsårsbästa på sina VM- och EM-gulddistanser från i fjol och noterade som bäst 24,10 på 50 meter fritt och 25,25 på 50 meter fjäril.

– Det var en bra comeback, det var intensivt tävlande under tio dagar, tre tävlingar, och väldigt många lopp. Jag hoppas att jag kan simma lite snabbare nu, då är det klart godkänt, säger hon.

Fakta: Swim Open

Swim Open är den årliga stortävlingen i Stockholm som lockar internationella stjärnor. Runt 40 av de deltagande simmarna har internationella mästerskapsmedaljer på meritlistan.

Tävlingen är också en av kvaltävlingarna till VM i Fukuoka i juli.

Tre svenska simmare är förhandsnominerade efter att ha tagit medaljer på VM och EM förra året, det är Sarah Sjöström (50 och 100 meter fritt och 50 meter fjäril), Louise Hansson (100 meter fjäril) och Erik Persson (200 meter bröstsim). Persson simmar inte tävlingen.

Så här simmar tre av de svenska stjärnorna i Swim Open.

+ Sarah Sjöström, 50 meter ryggsim och 50 meter fjäril (torsdag), 50 meter fritt (lördag) och 100 meter fritt (söndag).

+ Louise Hansson, 50 meter ryggsim och 50 meter fjäril (torsdag), 100 meter fjäril och 100 meter ryggsim (fredag), 50 meter fritt (lördag), 100 meter fritt (söndag).

+ Sophie Hansson, 50 meter bröstsim (fredag), 200 meter bröstsim (lördag), 100 meter bröstsim (söndag).

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons