Annons

Skadekris – då kan Ekdal debutera: "Lite pirr"

Skadorna haglar tätt i den svenska backlinjen.
Då kan Hjalmar Ekdal få chansen mot Norge på söndag.
Fotboll • Publicerad 3 juni 2022
Branimir Hrgota och Hjalmar Ekdal (mitten) under Sveriges träning på Friends arena på fredagen.
Branimir Hrgota och Hjalmar Ekdal (mitten) under Sveriges träning på Friends arena på fredagen.Foto: Henrik Montgomery/TT

Victor Nilsson Lindelöf och Filip Helander är skadade och Marcus Danielson har valt att sluta i landslaget. Under nuvarande Nations League-samling har även Carl Starfelt tvingats lämna truppen efter skada mot Slovenien i premiären.

Det fick landslaget att kalla in AIK:s Sotirios Papagiannopoulos till truppen, mittbacken ansluter på lördag.

Annons

En annan som satt på bänken mot slovenerna och som är redo när det behövs är Djurgårdens mittback Hjalmar Ekdal – som kan göra landslagsdebut mot Norge på söndag.

"Vore häftigt"

– Jag vet inte hur stora chanserna är, men chanserna har väl ökat sedan jag kom in i samlingen, med tanke på att både Nilsson Lindelöf och Starfelt fick lämna återbud, vilket är väldigt tråkigt, det var väl inget någon hade hoppats på, säger Ekdal efter fredagens träning på Friends arena.

– Men det vore jättehäftigt, det är en ära att få spela i svenska landslaget och att få göra det mot Norge i ett rivalmöte och kanske få möta Haaland (Erling Braut)… då sätts man på prov direkt.

På frågan om det börjar byggas upp en nervositet svarar Ekdal:

– Lite naturligt pirr kanske, men som jag sa, jag vet inte hur stora chanserna är, chanserna är väl lite större nu. Det gäller att jag är redo och om jag får chansen får jag ta den och visa att det är rätt.

Kritisk mot spelschemat

Jesper Karlström är inte orolig över situationen i mittbackslåset.

– De som är friska är riktigt bra fotbollsspelare, det är inget jag är orolig för. Vi har riktigt bra kvalitet och bredd i truppen, säger mittfältaren.

Emil Krafth är däremot lite mer kritisk.

– Klart det är synd, fyra matcher på så kort tid är inte optimalt, det är stor skaderisk och när spelare kommer från en lång säsong med mycket matcher är det inte riktigt optimalt känner jag. Jag tror vi kommer få gå runt på ganska mycket folk de här matcherna.

Jens Cajuste deltog även han på pressträffen – och fick frågan om han skulle kunna vara mittback.

Annons

– Jag kan vara allt, om tränaren vill det så är det inga problem, säger mittfältaren.

– Det är inte min styrka skulle jag säga, men om det krävs är det klart att jag ställer upp. Jag har aldrig spelat mittback i en tävlingsmatch, men jag har spelat lite högerback.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons