Annons

Skandalerna som ledde fram till ett nytt förbund

Efter flera år av oegentligheter och skandaler i Internationella boxningsförbundet, som lett till att boxningen är på väg att tappa sin OS-status, bildas ett nytt förbund.
Här är bakgrunden till beslutet.
Boxning • Publicerad 13 april 2023
Fiffel och fusk, ibland med domare inblandade, har lett till att ett nytt boxningsförbund bildats. Arkivbild.Foto: Frank Franklin II/AP/TT

Juni 2019: Internationella olympiska kommittén (IOK) beslutar att inte låta Internationella boxningsförbundet (Aiba) få arrangera OS-kvalet och tävlingarna under OS i Tokyo. Bland annat riktades hård kritik mot Aiba när man 2018 valde uzbeken Grafur Rachimov till ny ordförande. Rachimov har, enligt USA:s finansdepartement, kopplingar till organiserad brottslighet. Rachimov tvingas avgå till följd av anklagelserna. Det finns också misstankar mot läggmatcher i OS 2016, dopning och ekonomiska problem inom Aiba. Enligt en rapport från IOK har förbundet skulder på närmare 270 miljoner kronor.

September 2021: Advokaten Richard McLaren, som tidigare utrett den ryska dopningsskandalen, kommer med en rapport som visar att det funnits stora problem med fiffel och fusk inom boxningen, inte minst under OS i Rio 2016 och i kvalet till spelen.

Annons

Maj 2022: En öststatsfalang i boxningsförbundet, nu under nya namnet Iba, lyckas få västalliansens kandidater till ordförande- och styrelseposter uteslutna på grund av falska anklagelser. Däribland ordförandekandidaten Boris van der Vorst, Nederländerna, och den svenske styrelsekandidaten Per-Axel Sjöholm. Den sittande ordföranden Umar Kremlev, Ryssland, väljs därmed om. IOK ifrågasätter valet och senare överklagar fyra ur västalliansen, däribland Sjöholm, till Idrottens skiljedomstol Cas.

Juni 2022: Cas ger västalliansen rätt, det var fel att diskvalificera dem inför valet. Man kräver dock bara att det ska göras ett nytt val av ordförande, inte till övriga poster. IOK beslutar att Iba inte får arrangera OS-kval och OS-tävlingarna i Paris 2024, på grund av hur förbundet styrs, inklusive finansieringen (ryska Gazprom är huvudsponsor) och domarskandaler.

September 2022: Extrakongressen beslutar vid mötet i Jerevan att det inte blir något ordförandeval, trots Cas beslut. Västländernas sammanslutning Common Cause Alliance börjar därmed diskutera om man ska bilda ett nytt internationellt förbund för att rädda OS-statusen för boxningen.

Oktober 2022: Iba beslutar att ryssar och belarusier ska få tävla internationellt igen. Sverige beslutar att bojkotta matcher mot ryssar och belarusier.

Februari 2023: USA går i spetsen för en bojkott av årets VM, på grund av beslutet att välkomna Ryssland och Belarus in i värmen. Sverige är en av flera andra nationer som hakar på VM-bojkotten.

Mars 2023: Iba startar utredningar mot nationella boxningsordföranden, bland annat Sveriges Per-Axel Sjöholm, som man anser hetsat andra till bojkott av VM.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons